"Още не знам дали Касем Солеймани има връзка с атентата в Сарафово. Тогава пренесох физическите доказателства за съпричастие от Канада през Америка до тук."

Това заяви вицепрезидентът на Асоциацията на Атлантическия договор и бивш посланик на България в САЩ Елена Поптодорова по Нова тв в разговор за ескалиралото напрежение между САЩ и Иран заради убийството на генерала, смятан за втория най-влиятелен човек след аятолаха в ислямската република.

Преди ден и бившият външен министър Соломон Паси говори за обявената от съюзниците ни връзка между иранския генерал и атентата в Сарафово, при който загинаха граждани на Израел и българският шофьор на взривения автобус.

„Историята на генерал Солеймани е много дълга. Това е един блестящ ум. Блестящ тактик, стратег, информиран и познаващ целия регион. Командващ няколко държави", добави Поптодорова.

По думите й през октомври м.г. е имало среща в Багдад, свикана от Солеймани, на която да се планират военни действия срещу обекти на САЩ, за да се провокира американска военна реакция. Поптодорова обясни, че от 12 г. Солеймани е бил под пряко наблюдение на САЩ и на Израел. 

Според Поптодорова апокалиптичните предупреждения от последните дни не са добър знак.

"Въпросът е (предупрежденията - бел. ред.) да бъдат оценени правилно и хладнокръвно. Според мен преки заплахи няма, това не е само лично мнение, то стъпва и на експертни оценки. Рискът е доколкото настъпва пренареждане на целия регион там. Друг един риск е рискът от т.нар. домашен тероризъм. Тероризъм, който се изнася извън пределите на държавите. Имаме такива примери и в Америка, и в Европа”, допълни тя.

Поптодорова каза още, че Европа не може да осигури собствената си защита от тази заплаха. "Заплахата е реална и се случва през ден. Ту от Германия, ту от Франция пристигат съобщения за точно такива действия на самотни или организирани, но изнесени навън терористи”, посочи бившият ни първи дипломат в САЩ.