Столичната икономика расте, и то над средното ниво на страната, а София е градът, който осигурява около 40% от БВП. Това сочи новият доклад “Икономически и инвестиционен профил на София 2019” на Института за пазарна икономика, поръчан от Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции.

Икономиката в града се трансформира към сектори с по-висока добавена стойност, отбелязва докладът - преработващата промишленост, информационните технологии и аутсорсингът увеличават своя дял. Делът на строителството пък се свива.

Това става благодарение на по-високата (над средното за България) инвестиционна активност и по-образованото население. 51,4% от столичантеи са висшисти спрямо едва 28% в страната.

От същото следва, че заетостта е най-висока - 76%, а безработните са едва 2,1%. Най-много работят в търговията и ремонта на автомобили - около 1/4 от работещите, или 180 000 души.

Това води и до заплати, значително по-високи от средните за страната - с 38%, или 19 хил. лв. годишно (1583 лв. месечно бруто).

София се отличава и с добро усвояване на евросредства - 4,2 млрд. лв. до юни 2019 г. Най-големият бенефициент е общинското дружество "Метрополитен".

Друга "добра" новина - столицата ни намалява най-малко. Миграцията към нея от други части на страната е съизмерима с тази към чужбина. Разбира се, естественият прираст е отрицателен, но пък най-добрият за страната - 1,9 промила за 2018 г.

Градът може да се похвали и с една от най-високите интернет скорости в Европа.

3/4 от населението на възраст между 16-74 г. имат достъп и използват редовно световната мрежа.