След като главният прокурор Иван Гешев отказа предварително уговорена среща за кризата в Перник с лидера на БСП Корнелия Нинова, Нинова го "атакува" с писмени въпроси. Отговорът на които пристигна днес - с официално съобщение на сайта на държавното обвинение. И представлява... препратки към прессъобщения на самата прокуратура.

"Във връзка с изпратено писмо на председателя на Парламентарната група на "БСП за България" Корнелия Нинова от 06.01.2020 г. до Главния прокурор на Република България Иван Гешев относно кризата с питейната вода в гр. Перник, г-н Гешев информира писмено г-жа Нинова, че ПРБ е отговорила на поставените от нея въпроси в свои прессъобщения от 13.12.2019 г., 27.12.2019 г. и 06.01.2020 г.", се посочва в лаконичното съобщение на сайта на ПРБ.

Нинова и Гешев трябваше да разговарят на 6 януари по предварителна уговорка, но той отмени срещата същия ден с мотива, че след нея тя е планирала пресконференция, а прокуратурата не можело да бъде използвана за политически цели. Както е известно, лидерите на БСП в Перник призоваха и актива на място си да участва в протестите на перничани срещу водната криза.

Какви точно въпроси е задала Нинова на Гешев не е ясно. По собствените й думи те са били формулирани от перничани, които й били дали "пълномощно" за целта.

Но ето на какво са посветени гореописаните като дати прессъобщения.

В това от 6 януари всъщност се съобщава за отказа на Гешев да се срещне с Нинова. Посочва се още, "по всяка информация или сигнал за извършено престъпление, ПРБ ще извърши проверка и ще предприеме необходимите действия, съгласно българското законодателство", както и че главният прокурор имал готовност да предостави на Народното събрание обобщени данни за предприетите действия, след съгласуване с наблюдаващите прокурори. В тази от 27 декември м.г. се обяснява как Гешев е взел под "специален надзор" кризата в Перник и че разследването се води срещу длъжностни лица от общинската и областната администрация. А из прессъобщенията от 13 декември няма такива, касаещи водната криза.