САЩ и Китай ще подпишат "колосална" търговска сделка на 15 януари или малко след това. Това заяви самият американски президент Доналд Тръмп на предизборен митинг от новата си кампания в Толедо, щата Охайо.

Според Тръмп сделката включва селскостопански продукти на стойност 50 млрд. долара, които САЩ ще продават всяка година на Китай.

"Китай каза, че могат да купуват наши продукти за 20 млрд. долара годишно, но аз има казаха - нека бъдат за 50 млрд. долара. И тогава нашите земеделски производителите казаха на мен, президента, че не можем да произвеждаме толкова много. И аз им казах - купувайте по-големи трактори", твърди Тръмп, цитиран от БНР.

По време на митинга президентът е повторил многократно успешните си сделки с Япония за 40 млрд. долара, включваща повече дигитални стоки и услуги, както и тази с Южна Корея.

"Ще подпишем голямата търговска сделка с Китай на 15 януари - мисля, че ще бъде на 15 януари или може би малко след това, но мисля, че ще бъде на 15 януари".

Към момента обаче нито един представител на Белия дом не е потвърдил думите на Тръмп. Въпреки това засега е ясно, че ръководителят на китайския преговорен екип - вицепремиерът Лю Хъ, заминава в началото на другата седмица за Вашингтон. Предполага се, че визитата цели именно финализиране на първата фаза от всеобхватна търговска сделка между двата икономически мастодонта. 

Според анализаторите - сделката ще доведе до отмяна и намаляване на някои от двустранните тарифи и да засили китайските покупки на американски фермерски, енергийни и промишлени стоки. Освен това трябва да бъдат уредени и някои спорове относно интелектуалната собственост.