Крайната отговорност по управлението на водите е на министъра на околната среда и водите. Но в процеса участват още министрите на регионалното развитие (Петя Аврамова), на енергетиката (Теменужка Петкова), на земеделието (Десислава Танева) и на икономиката (Емил Караниколов).

Така бившият регионален министър и два пъти кмет на Благоевград Костадин Паскалев коментира в студиото на бТВ кризата в Перник, заради която вчера за 24 часа бе задържан екоминистърът Нено Димов.

По думите на Паскалев действията на прокуратурата са закъснели и „след дъжд качулка“, като „за съжаление няма дъжд“.

„Те се занимават само с онази част, свързана с наказателната отговорност след създадената ситуация. Всичко останало е ясно, че в момента са приказки, защото до този момент не съм чул какво мислят експертите“, посочи още той. 

По думите му в последно време в България нямало нужда от никой друг освен от главен прокурор и специализирани прокуратури. Специалистите по води в момента се намирали само в ресорния институт в БАН и в архитектурния университет. Такива в Министерството на околната среда и водите отдавна нямало, както и в регионалното. От което Паскалев направи изводът: 

„Система на калинки, които вземат управленски решения. Ето го резултата.“

„Реално властта по управлението на водите е в ръцете на министъра на околната среда и водите, посочи още Паскалев. - Той специално управлява всички язовири за комплексни и значими нужди. В случая язовир „Студена“ има дневник на водоползването и би следвало всеки ден да се отчита какво е количеството вода, което се ползва. "Басейнова дирекция" и управителят на ВиК би следвало да са наясно какво е състоянието на „Студена“, допълни.

Според Паскалев в момента, в който е станало ясно, че има проблем с язовира, „веднага е трябвало да се събере координационният съвет по води към МОСВ, в който влизат министърът на икономиката, министърът на енергетиката, министърът на земеделието и храните, министърът на регионалното развитие и благоустройството“.

„Оттам нататък ВиК и съоръженията се управляват от министъра на регионалното развитие чрез конкретния заместник-министър и съответно двете дирекции - „Търговски дружества“ и „Водоснабдяване и канализация“, посочи бившият министър.

На конкретен въпрос за отговорността на Нено Димов и каква информация е получавал той, Паскалев заяви, че „за съжаление това зависи от него“. „По закон би следвало да получава категорично всекидневно цялата информация, която е налична за състоянието на всеки един воден обект“, допълни.

Мисля, че са предупредени, но не са взели мерки, посочи в заключение бившият регионален министър.

На въпрос дали кризата е проспана заради предизборната кампания (местният вот бе в края на октомври, а балотажът в началото на ноември – малко преди да се обяви воден режим в Перник, б.р.), Паскалев разказа как ровейки се в социалните мрежи, е попаднал на множество публикации на хора, отишли на язовир „Студена“ на почивка, в които има и снимки на празния водоем. Още преди четири месеца.

„Очевидно е, че управлението на водите е в прекия ресор на министъра на околната среда и водите. Откровено ангажименти към този процес имат най-вече министърът на регионалното развитие и благоустройството и, разбира се – министрите на икономиката, на енергетиката и на земеделието, горите и храните. Но нека да го кажем категорично – крайната отговорност е у министъра на околната среда и водите“, повтори бившият министър.

По думите му обаче това е една порочна система за управление на ВиК дружествата. И призова за създаване на единна държавна компания, която да отговаря за водите, нещо, за което наскоро намекна и премиерът Бойко Борисов.

„А министър-председателят къде беше да направи координацията между отделните министри, когато става въпрос за проблем? Даването на едни пари не решава нито един проблем. Това е да наливаш пясък в пустинята“, посочи по адрес на Борисов Паскалев.