От няколко години плащането със смартфон става все по-удобна опция - с масовото навлизане на безконтактната NFC технология и множеството услуги за дигитално плащане.

През миналата година тези опции се появиха и в България, но с малък недостатък - това беше възможно само с ползване на приложения от чужбина, чакане на карта от различни компании, въвеждане на тази карта в устройството, настройки...

Не е много сигурно и какво ще стане с тези услуги след Брекзит, тъй като повечето от тях са с произход именно от Обединеното кралство.

В края на годината обаче българският телеком А1 пусна свой дигитален портфейл - А1 Wallet

Това е мобилно приложение, което позволява да плащате безконтактно чрез Android или iOS устройства. И още - преводи през приложението чрез мобилен номер, така че с лекота да пратите пари на семейство или приятели.

С A1 Wallet могат да се правят също и безплатни преводи чрез QR код между потребители на приложението, което също навлиза като по-евтин метод за изпращане и получаване на пари..

Приложението има свой, индивидуален IBAN, което позволява и пращане на пари в лева и евро с ниски такси при основния план Standart. 

В добавка клиентите могат да заявят безплатна виртуална карта MasterCard, и няма нужда да чакат пластика да пристигне по пощата. Приложението с изчистен и семпъл интерфейс позволява още да анализирате направените разходи.

Освен планът Standart, при който зарежданията са безплатни първата година, налице е и Premium, при който няма такси за зареждане на дигиталния портфейл и за изпращане на IBAN преводи..

Приложението А1 Wallet може да бъде свалено безплатно от App Store и Google Play Store, като е достъпно за всички потребители, независимо от мобилния оператор, чиито услуги използват.

Като последен аргумент за предимствата на A1 Wallet от компанията представят свое проучване на над 1600 души в активна възраст от цяла България. В него 91% от хората признават, че не излизат от вкъщи без смартфона си, 50% заявяват, че биха заменили традиционния си портфейл с дигитален. А ако излизат навън за кратко - около 30 минути, 60% от анкетираните ще предпочетат да вземат смартфон.