След серията от пожари в Австралия световните медии "избухнаха" с поредица от гръмки заглавия - за огнен апокалипсис, невиждани досега температурни рекорди, милиарди загинали животни и хиляди опожарени къщи.

Преди дни представихме една различна гледна точка - на българска блогърка, която живее в страната. Сега препечатваме публикацията на австралийка, която е на друго мнение.

Не съм писала за пожарите от няколко дни. Страхувах се, че ако продължавам да публикувам за тях, това ще доведе до умора от състраданието сред тези, които четат постовете ми. Но все повече добронамерени и често подвеждащи публикации в социалните мрежи в моя новинарски поток ме подтикват да пиша отново.

1. Не се "молете за Австралия"

Макар че това може да накара религиозните сред вас да се чувстват по-добре, молитвата не помага с нищо на Австралия. Австралийците може и да се "молят" за достоен лидер по време на кризата в страната, но ние знаем, че всъщност това няма да помогне. Само действия от нас като австралийци ще променят мнението на политиците, които понастоящем са роби на своите донори, печелещи от изкопаемите горива. Ако те знаят, че ще загубят местата си, могат и да направят нещо, което да помогне на тази страна, а не само на техните приятели милиардери.

Какво да направите вместо това:

Свържете се със собствените си политици и използвайте Австралия като виден пример за катастрофа в действие, свързана с климатичните промени. Случва се тук и сега. Нещо подобно ще се случи и във вашата страна, вероятно през живота ви. Също така се свържете с големите компании по същите причини.

Бойкотирайте продукти от компании, които нямат смислени програми за устойчивост и знайте разликата между greenwashing (букв. пране на зелено, използване на екокауза за прикриване на бизнес модел - бел.ред.) и реалните практики за устойчивост. Активно търсете компании, които допринасят за усилията за борба с изменението на климата.

2. Не пускайте неясни мемета (сърца с Австралия на тях, тъжни коали и пр.) и не молете хората да ги споделят

Като т. 1 по-горе това не помага на Австралия. Също така, както с всички други странни мемета, които имат за цел да си играят с емоциите ви и да ви карат да ги споделяте ("На бас, че никой няма сърце да сподели тази снимка на умиращо дете" или подобни), това е просто спам сред приятели.

Какво да направите вместо това:

Свържете се директно с хората, които познавате в Австралия. Вижте дали са добре и ги питайте дали можете да направите нещо, за да им помогнете. По този начин хората в Австралия знаят, че ви пука за тях, а не публикувате просто мемета, за да изглеждате социално ангажирани пред другите си приятели.

3. Не събирайте пари за Австралия (знам, че това е най-противоречивото в поста ми)

Ние сме развита държава, която, както лидерите ни напомнят, има огромен доход от изкопаеми горива. Можем да се оправим с икномическите загуби от катастрофата през този сезон. Ще бъде трудно, но имаме нужните ресурси. Да, ние дори разполагаме с ресурси заедно, като австралийци, да се справяме с опустошаването на околната среда, включително да помогнем на животните, засегнати от пожарите.

Разбира се, ако световните лидери продължават да отказват да предприемат незабавни и смислени действия за борба с изменението на климата, в крайна сметка няма да можем да се възстановим от все по-тежките огнени сезони, но можем да се опитаме да предотвратим това да се случи, като оказваме по-голям натиск върху нашите политици и нашия бизнес, за да бъдат активни в борбата с изменението на климата.

Какво да направите вместо това:

Дарете пари за бедствия в развиващите се страни, които нямат свои ресурси, за да се възстановят. В Индонезия например тъкмо имаше огромно наводнение. Дарете на нея. Или дарете на организации във вашите страни, които работят за залесяване, осигуряване на местообитания за застрашени видове и пр. И най-вече, вместо да дарявате храна и дрехи, чието сортиране, изпращане и разпределяне е тежка задача, дарете пари на известни благотворителни организации и такива, които се борят срещу бедствията, които имат богат опит в разбирането какво е необходимо непосредствено след бедствие и какви са междинните и дългосрочните нужди.

4. Не споделяйте стари новини или постове в социалната мрежа, без да проверите базови факти

Например новината "180 души, арестувани за умишлен палеж" е в полза на австралийските политици, които отричат климатичните промени, които предпочитат да изкривяват фактите, отколкото да признаят, че сериозността на пожарите е пряко свързана с климатичните промени.

24 души са арестувани за палеж през тази година - останалите са идиоти, които са игнорирали тоталните забрани за палене на огън, като са наклали такъв на къмпинг, хвърлили са запалени цигари, гърмели са фойерверки, оставили са децата да си играят с кибрит... Реалността е, че по-малкото дъжд и по-високите температури, които са резултат на климатичните промени, означават по-малък шанс да се правят контролирани запалвания и когато пожарите пламнат, са по-трудни за ограничаване, камо ли за потушаване.

Какво да направите вместо това:

Проверявайте кога е пусната дадена новина. Остарялата информация не помага дори ако е само на 2-3 дни. Ситуацията се променя и се появяват нови детайли. Проверявайте източника на информацията, която споделяте. Например медията собственост на Мърдок ли е? В този случай вероятно е пристрастна към запазване на статуквото и игнориране на климатичните промени. Някои страхотни безплатни източници на информация, ако искате да споделяте новини за пожарите: abc.net.au/news, theguardian.com и bbc.com/news. И трите медии вършат страхотна работа по проверка на фактите и осигуряват полезна информация за общностите, засегнати от пожарите.

5. Не се чувствайте безпомощни

Какво да правите вместо това:

Направете нещо. Което и да е от предложените по-горе неща! На политиците и големия бизнес им се разминава с пренебрегването на климатичните промени, защото те:

а) Разпространяват много дезинформация и умишлено изкривена "наука", която хората приемат, защото е част от човешката природа да искаш да отхвърлиш плашещата реалност на климатичните промени, вместо да се занимаваш с нея;

б) Не виждат реална реакция от обществото като цяло към липсата на действия срещу климатичните промени, така че се чувстват свободни да продължават по същия начин.

Покажете на политиците и на големия бизнес, че грешат. Покажете им, че на вас ви пука за това, че изгарят света в интерес на краткосрочни финансови печалби. Не сте безпомощни. Ако не правите друго, гласувайте! Бейби буумърите са най-голямата група активни гласуващи по света и статистически са тези, които най-вероятно гласуват за политици, които им обещават мигновени финансови печалби, вместо тези, които водят кампания за по-нематериални, свързани с обществените блага политики като дългосрочната сигурност на планетата за техните внуци. Може да се борите с това като млад гражданин просто като излезете и гласувате.

Австралия е събуждане за света. Игнорирайте го, но ще е за сметка на вас, вашите деца и вашите внуци.