Министърът на околната среда и водите Нено Димов се очаква да подаде оставка до края на деня, научи Клуб Z.

Димов бе задържан в късния следобед вчера за 24 часа, след като преди това - по обяд, бе отведен за разпит при разследване на прокуратурата за водната криза в Перник, както и за нерегламентирания внос на боклук от чужбина.

Днес вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, от чиято квота Димов бе издигнат като министър, коментираь че случилото се с него е "показно убийство", но че медиите ще разберат за това дали ще подаде министърът оставка малко по-късно този ден.

В 15 ч. се очаква пресконференция на прокуратурата, на която би трябвало да стане ясно дали ще има повдигнати обвинения за кризата в Перник.

Димов бе отведен за разпит от специализираната прокуратура вчера малко след 13,30 ч., като самият Димов заяви, че не е задържан и оказва пълно съдействие на разследващите органи.

Това се случи, след като от сутринта МВР, ДАНС и спецпрокуратурата провеждаха акция паралелно в Перник и в Министерството на околната среда в София -  заради водната криза и с вноса на боклук. Според източници на БНТ при акцията в МОСВ от особен интерес за разследващите са били графиците, които министерството трябва да изготвя за водните обеми и наличности във всички язовири на територията на страната.

Малко след 17 ч стана ясно, че Димов все още е на разпит. Той трябваше да гостува в предаването "Лице в лице" по бТВ, което е с начален час 17:20 ч, но малко преди това водещата обяви, че няма да се появи. Около 18:30 ч вече стана ясно, че министърът е задържан за 24 часа.

Междувременно от АБВ внесоха в прокуратурата анонсирания по-рано през седмицата сигнал срещу Нено Димов, който касае именно изготвяните графици и мониторинг на язовирите.

Става въпрос за месечните доклади на ресорния министър до Министерския съвет, които регулярно дават информация за състоянието на водите и водните басейни в цялата страна. Конкретно за язовир "Студена" във въпросната справка за септември се посочва, че "всички язовири за питейно-битово водоснабдяване в края на септември са с обеми, достатъчни за обезпечаване нуждите на водоползвателите", водоемът тогава е пълен на 32,5%. В документа за октомври единствено е посочено, че язовир "Студена" е пълен на 24,6%. Първите доклади с отрицателен уклон за състоянието на язовира се появяват изведнъж през ноември, когато се въвежда и воден режим за питейно-битово водоснабдяване на Перник и населените места в района. Тогава съоръжението е пълно на 17,9 на сто. Министерството обаче не е алармирало за ситуацията, а по признания на самия Димов пак от близките дни - кризата е била ясна през септември. 

По закон именно министърът на околната среда и водите е този, който определя месечно начина на използването на язовирите, като въпросните графици се изготвят, след като се вземат предвид много фактори, в т.ч. разрешителните за водовземанията, прогнозите за очаквания приток, мониторингът от предходния месец.