Осъденият каталунски сепаратистки лидер Ориол Жункерас вече не е евродепутат след  решението на испанското правосъдие в този смисъл.

Това заяви вчера председателят на Европарламента Давид Сасоли, цитиран от АФП. Така той предизвика поредния обрат в сагата с Жункерас.

„Мандатът на Жункерас като евродепутат приключи, считано от 3 януари 2020 г.“, се казва в изявление на Сасоли.

На тази дата испанската избирателна комисия анулира мандата му. А вчера Върховният съд в Мадрид потвърди нейното решение. Мотивът на испанските магистрати е, че присъдата на Жункерас го лишава от статута му на евродепутат.

Броени часове преди изявлението на Давид Сасоли говорител на Еврокомисията заяви, че Испания трябва да изпълни решението на Съда на Европейския съюз (СЕС) от 19 декември 2019 г. Освен това Жункерас трябва да бъде освободен, тъй като е избран за евродепутат и се ползва с имунитет.

Сепаратисткият лидер, който бе регионален вицепремиер на Каталуня, бе осъден на 13 г. затвор. Той бе признат за виновен в противодържавна дейност и злоупотреба с публични средства във връзка с референдума за независимост на автономната област на 1 октомври 2017 г., който бе обявен за незаконен от испанските власти.

В резултат на решението на испанския Върховен съд Ориол Жункерас няма да може да замине за сесията на ЕП в Страсбург от 13 до 16 януари и съответно няма да положи клетва.

Еврокомисията не прави сравнения между отделни страни за зачитането на върховенството на закона. Така Стефан де Кеерсмакер отговори на въпрос дали е възможно срещу Испания да бъде гласувано задействането на член 7, подобно на предприетите мерки срещу Полша.

„Всеки конкретен случай се оценява поотделно“, уточни говорителят Стефан де Кеерсмаакер.

И допълни, че в момента ЕК проучва ситуацията.

„Еврокомисията уважава испанския конституционен ред и нямаме повече коментари по този въпрос“, допълни говорителката Дана Спинант.