Ако министърът бе изпълнил служебните си задължения и не бе отпускал огромни обеми вода към две дружества, в момента яз. Студена щеше да има приблизително над 7 милиарда литра вода, които са напълно достатъчни, за да няма воден режим в Перник. И това - въпреки окаяното състояние на тръбите.

С тези думи наблюдаващият прокурор Ангел Кънев представи днес обвинението за безстопанственост срещу бившия вече министър на околната среда и водите Нено Димов, който вече е в ареста. Димов е разписвал всички разрешителин за отпускане на вода на две фирми лично и от думите на спецобвинителите стана ясно, че едва ли ще има други обвиняеми.

След като днес следобед са му предявени обвинения, прокуратурата ще го премести от Трето районно за 72 часа в ареста на "Г. М. Димитров".

Срещу него ще бъде повдигнато обвинение по чл. 219, ал 3 по НК, което предвижда от 2 до 8 години затвор, поясни прокурорът на нарочна пресконференция. 

Оказва се, че ВиК дружеството е подавало системно и коректно писмени сигнали до Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за намаляващите още от началото на 2018 г. количества в пернишкия язовир, според твърденията на обвинението. Въпреки че е имал всички всички данни за притока, разхода и задаващата се катастрофа, Димов е продължил да отпуска месечно по 280 милиона куб м за „Стомана“-Перник и по 80 млн. куб м за Топлофикация-Перник. 

Прокуратурата смята, че така той е нарушил Закона за водите, според който на първо място са общественият интерес и задоволяването на населението с водния ресурс, а отпускане на вода за промишлени нужди се допуска като изключение. Засега обвинителите изчисляват щетата, нанесена от Димов, на 11 млн. лева. 

До момента доказателствата са над 40 тома. А прокурор Кънев каза и още нещо интересно – че сред иззетите вчера от дома и кабинета на Димов документи, има и такива, свързани с концесията на ски пистата в Банско на „Юлен“. Засега обаче не се знае дали ще има дело и затова.

Той посочи като друга посока на разследването прословутия ремонт на язовирната стена, водонапорна кула и пасарелка на яз. "Студена", извършени с пари от Световната банка (32 млн. лева по договор от времето на министър Лиляна Павлова, б.р.). Там засега няма данни за злоупотреби.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов само допълни, че другата проверка - на боклуците, тече по заповед на главния прокурор. Иванов каза, че засега нямат обобщени данни и подчерта, че случаят е съвсем отделен от този с водата на Перник.

Адвокат Ина Лулчева: Няма данни Нено Димов да е взимал решения в разрез с препоръки на експертите

Адвокат на Нено Димов е Ина Лулчева. Пред бТВ тя съобщи, че не желае да влиза в полемика с прокуратурата, но твърденията подлежат на критика.

"Нито един министър не взима решения за всички области сам, по своя неконтролируема роля. Това се прави на базата на предложения от длъжностни лица, по отдели. Няма данни камо министър Нено Димов да е взел решение в противоречие с поисканото от длъжностни лица". 

По думите й министрите са хора на политическа позиция, които отговарят за изпълнението на политиките на правителството в дадена сфера и това не значи, че за всеки министър трябва да се претендира той да разбира от всичко, за което отговаря ведомството, което управлява. И даде пример, че от специфични неща, каквото е нивото на водите, разбират специалисти, геолози със съответните знания. Юристката допълни, че не й е известно за заемане на длъжност министър или премиер, например, са се изискват екпрертни знания във всички сфери на социалния и икономическия живот.  

По думите на Ина Лулчева е възмутително и несъответно на закона анонсирането но прокуратурата искане за постоянно задържане под стража на министъра в оставка Нено Димов - с мотив, че можел да попречи на разследването. Първо - защото той вече подаде оставка, както е известно, второ - защото всеки министър управлява с конкретни актове и само от тези официални актове биха могли да произтекат действия.