Иранският посланик във Великобритания отрече съобщенията, че иранските власти са заравнили с булдозери мястото на катастрофата край Техеран на украинския пътнически самолет, за който Канада и няколко западни лидери казват, че може да е бил свален по погрешка с ракета, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В туит Хамид Бейдинеджад нарича тези твърдения "пълен абсурд".

Иран отрича самолетът да е бил ударен от ракета.

Асошиейтед прес съобщи за получени любителски видеокадри, заснети от улиците в Техеран по време на катастрофата, които като че ли потвърждават версията за сваляне на самолета с ракета земя-въздух. На тях се виждат последните секунди от полета на самолета, който се разби броени часове след иранските ракетни удари срещу военни бази в Ирак, в които има американци.

На един от клиповете в черното нощно небе се вижда бързо движеща се светлинна точка между клоните на уличните дървета, откъдето някой снима видеото. След няколко секунди ярък светлинен взрив озарява небето, след като точката, изглежда, се сблъсква с нещо във въздуха. Това е украинският самолет, излетял малко по-рано в сряда рано сутринта няколко часа след иранските ракетни удари, отбелязва АП.

В долната част на кадрите се виждат силуети на сгради, над които се движи светлинната точка - вероятно ракета. Кадърът е тих, чува се само лай на куче наблизо. Десет секунди по-късно се чува страховит трясък, като от мощна гръмотевица.

Второ видео изглежда показва как горящият самолет се разбива на земята. Бял пламък се носи надолу през черното небе и от него понякога излизат искри. После той изчезва зад дърветата и огромно огнено кълбо озарява небето при удара със земята. Някой край камерата казва на фарси: "Самолетът се запали. Шахриар. Фердосих (имената на две предградия близо до техеранското летище - бел. ред.). В името на състрадателния и милостив Бог. Боже, помогни. Обадете се на пожарната!"

АП е потвърдила достоверността на видеоклиповете, сравнявайки виждащите се на тях сгради с реални локации на картата на града и с точния район, над който самолетът е изчезнал от радарите.