Преди няколко седмици министърката на регионалното развитие Петя Аврамова и бившият й вече колега - министърът на екологията Нено Димов, са водили „тежки разпри„ за това чия е отговорността за кризата във водния сектор. За това разказа вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за бТВ.

„Към водния сектор имат отношение 5 или 6 министерства. Много опасно е като стане беля да се спори кой е по-виновен от другия. Министър Петя Аврамова няма да коментирам. Има си натрупани проблеми във водния сектор. Една огромна част от тръбите в България не са подменяни 50-60 години. При подменени тръби загубите са два пъти по-малки. Консумацията от язовира („Студена“, бел. ред) щеше да е 2 пъти по-малко и нямаше да има криза. Аз и да имам претенции към Петя Аврамова, ще ги споделя лично пред нея, а не през ефир", каза Дончев.

Дали министър Аврамова трябва да подаде оставка заради водната криза, ще реши премиерът Борисов, каза Дончев.

„Ако има данни, че някой не си е свършил работата, прокуратурата и службите трябва да действат. Тук политически съображение не може да има какви трусове и вибрации ще има“, заяви вицепремиерът

Той посочи още, че ако са били взети мерки през лятото, нямаше да се стигне до този режим в Перник. 

Вчера прокуратурата повдигна обвинения срещу бившият вече министър Нено Димов в това, че е разрешавал на дружествата “Стомана Индъстри” и “Топлофикация” да ползват за промишлени нужди намаляващите води на язовир “Студена”. 

По думите на Томислав Дончев „има някакъв дефект в системата надолу“. 

„Не мога да си представя идва кризисна ситуация, защо няма поискана среща с мен, с министър-председателя, имаме нужда от помощ. Всичко това се случи, след като кризата настъпи. Пътят от министерското кресло до подсъдимата скамейка понякога е къс", каза Дончев. 

И с половин уста се извини на перничани за водния режим:

"Прави се всичко възможно за Перник, критични са следващите месец-два. Редно е да им се извиня, въпреки, че нямам персонална вина. Това което се случва е от стихиите на времето и стихиите на човешката безотговорност. Имат право да не приемат извинението ми". 

За ареста на Нено Димов, който вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов определи като „политическо убийство“, Дончев посочи, че „това е бивш колега, с който преди няколко дни сме седели на масата на МС“. 

„Не ми се говори с клишета, като "нека оставим прокуратурата да си свържи работата“. Клише е и че „никой не е имунизиран", каза още той. 

Но и добави:

"Действията на прокуратурата нямат политически характер. Те понякога имат политически последици". 

В отговор на въпрос за това, че Нено Димов е деветият освободен министър в третия кабинет на Бойко Борисов, Дончев каза: 

"Представете си да имаше министър към който има критики и да не се махне. Цели правителства са падали от натрупано напрежение. Трябва да се реагира". 

В понеделник или вторник се очаква да има коалиционен съвет, на който да се избере наследник на Димов. ВМРО ще запазят министерството.

"Турски поток"

Томислав Дончев коментира и позицията на САЩ, които са против изграждането на Турски поток през територията на България. 

„Турски поток" означава повече газ за България. Опитваме се да извлечем максимум ползи от това, че сме разположени на кръстопът. Позицията на Дейвид Хейл, че са против и "Турски поток" не е новина. Ние спазваме всички изисквания, това може да осигури доставки на газ от Турция до Сърбия", каза той.