Президентът на Иран Хасан Рохани и украинският президент Володимир Зеленски проведоха телефонен разговор относно разбилия се в Иран украински пътнически самолет, за който по-рано днес иранските въоръжени сили признаха, че е бил свален с ракета по грешка. Това съобщава ТАСС, като се позова на иранската радиотелевизионна компания ИРИБ.

Зеленски е получил уверение от Рохани, че онези, които са отговорни за свалянето на самолета ще бъдат съдени.

"Настоявам незабавно да приключи идентификацията на телата и тяхното връщане в Украйна", казва още Зеленски в Туитър.

Рохани е провел телефонен разговор и с канадския премиер Джъстин Трюдо днес и му е обещал по-нататъшно разследване на свалянето на украинския самолет, предаде Ройтерс, като се позова на иранската агенция ИРНА.

"Иран приветства всякакво международно сътрудничество в рамките на международните регламенти, за да се хвърли светлина върху инцидента", е казал Рохани на Трюдо.

Иран и Канада прекъснаха дипломатическите си връзки през 2012 г.

По-рано стана известно, че Зеленски е говорил по телефона и с френския президент Еманюел Макрон за катастрофата на украинския самолет в Иран и двамата лидери постигнаха съгласие, че френски специалисти ще помагат за разчитането на данните от черните кутии на машината, предаде Ройтерс.

Макрон информира Зеленски, че Франция е започнала официална процедура за начало на международно разследване на катастрофата със самолета, се казва в изявление на украинското президентство.

В него се допълва, че Макрон се е съгласил да посети Киев.

Канадският премиер Джъстин Трюдо пък се срещна с роднини на загиналите в катастрофата канадски граждани, които живеят в Торонто, предаде ТАСС.

Срещата беше закрита за представители на пресата. По-рано днес Трюдо каза, че в светлината на признанията на Техеран за отговорността за инцидента със свалянето на самолета, той очаква от иранските власти пълно сътрудничество в разследването на катастрофата. Той каза, че основен приоритет за канадското правителство е провеждането на прозрачно и справедливо разследване. Трюдо подчерта, че инцидентът със самолета е национална трагедия.

Британският премиер Борис Джонсън определи признанието на Иран за самолета като "важна първа стъпка", предадоха световните агенции.

"Сега имаме нужда от едно пълно международно разследване, което да е прозрачно и независимо", каза Джонсън. 

Той допълни, че Обединеното кралство ще работи в тясно сътрудничество с Канада, Украйна и други международни партньори с цел постигане на прозрачно и независимо разследване.

Джонсън подчерта, че трагичният инцидент със самолета само засилва важността от деескалация на напреженията в региона. Той призова всички лидери да следват сега пътя на дипломацията.

Британската кралица Елизабет Втора пък изрази съболезнования към близките на жертвите, предаде ТАСС.

Неназован американски представител каза, че свалянето на украинския самолет от Иран е ужасяваща трагедия и че Иран е допуснал ужасна грешка, предаде Ройтерс.

"Безразсъдните действия на Иран отново имаха опустошителни последици", заяви той.

В катастрофата загинаха основно ирански и канадски граждани, но сред жертвите и имаше и 17 души, пребиваващи в Швеция, както и граждани на Великобритания, Афганистан, Германия.

Днес съболезнования на близките на жертвите изрази и председателят на иранския парламент Али Лариджани, предаде ТАСС. Той каза, че съответните ведомства трябва да отдадат приоритет на проучването на мащабите на допуснатата грешка и да се установи самоличността на всички, които са отговорни за свалянето на самолета.

БТА