Напрежение между Техеран и Лондон. Като в центъра му се оказа британският посланик в Иран Роб Макеър. 

Дипломатът бе повикан във външното министерство в Техеран, където му беше връчен протест, че в събота е присъствал на "незаконна" протестна акция в памет на жертвите на катастрофата с украинския пътнически самолет, който беше свален по погрешка от иранската ПВО, съобщи Ройтерс, информира БТА.

На срещата на Макеър било напомнено, че присъствието на чуждестранен посланик на незаконни събрания не съответства на задълженията му като политически представител на друга страна.

Задържането на британския посланик

Вчера агенция Тасним съобщи, че иранските правоохранителни органи са задържали Макеър и след няколко часа го пуснали. Той се опитвал да ръководи действията на тълпата по време на демонстрация около Технологическия университет "Амир Кабир", беше версията на властите в Техеран

Самият дипломат заяви, че не е участвал в демонстрацията, а е искал само да почете паметта на жертвите на катастрофата на украинския боинг, при която загинаха всичките 176 души на борда.

"Мога да потвърдя, че не съм взимал участие в никаква демонстрация", написа той в туитър.

 "Отидох на проява, обявена като бдение в памет на жертвите на трагедията" със сваления украински самолет. Напуснах мястото след пет минути, когато някои започнаха да скандират лозунги" срещу властите", добави Макеър.

Ислямската република призна вчера отговорността си за самолетната катастрофа, в която загинаха 176 души.

"Нормално е да искам да отдам почит", имайки предвид, че "някои от жертвите са британци", добави дипломатът.

Снощи британският външен министър Доминик Рааб съобщи, че Макеър е бил арестуван.

"Арестът на нашия посланик в Техеран, извършен без основание и обяснение, е явно нарушение на международното право", каза Рааб.

По информация на в. "Дейли мейл" посланикът е бил арестуван за "подстрекаване" на протести в Техеран. Той е бил освободен час по-късно според източник на вестника.

Ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел разкритикува Иран за ареста и го призова да спазва Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Британският премиер Борис Джонсън и германската канцлерка Ангела Меркел остро осъдиха в телефонен разговор днес задържането на британския посланик в Техеран и посочиха, че това е нарушение на международното право, каза говорител на Джонсън, цитиран от Ройтерс.

Те обсъдиха и трагичната загуба на много човешки животи при свалянето на украинския пътнически самолет от иранската ПВО.

Двамата осъдиха говориха и за общия си интерес да се гарантира, че Иран никога няма да се сдобие с ядрено оръжие и потвърдиха ангажимента си за запазване на ядреното споразумение с Иран.

Палене на знаме, протести

Привечер в неделя иранското народно опълчение "Басидж" организира масова демонстрация пред посолството на Великобритания в Техеран. Участниците настояваха за незабавно закриване на британското дипломатическо представителство в иранската столица. Те скандираха лозунги с искане да се прекрати намесата на Лондон във вътрешните работи на Ислямската република.

"Басидж" е полувоенна организация от доброволци, които осъществяват надзор за спазването на закона и религиозните норми. Числеността им е около 10 млн. души. "Басидж" влиза в състава на Корпуса на гвардейците на ислямската революция.

Ирански демонстранти подпалиха британско знаме пред сградата на посолството на Великобритания в Техеран, предаде Франс прес.

"Смърт на Великобритания", "Смърт на САЩ", "Смърт на Израел", скандираха около 200 протестиращи, събрали се пред сградата на посолството. Освен британското знаме протестиращите изгориха и израелското знаме.

ТАСС съобщи, че по улиците на Техеран са се появили траурни плакати, посветени на катастрофата с украинския самолет, за който Иран призна, че е бил свален погрешка от иранските военни на 8 януари. На много от плакатите има нарисуван самолет от много човешки сърца на черен фон, на други картата на Иран е нарисувана от много листа на рози. Появява се и цифрата 176, която напомня за жертвите на катастрофата.

Има и надписи: "Ние всички страдаме" и "Съболезнования на семействата на загиналите".

Протести се състояха и в два университета в Техеран, предаде ДПА. Няколкостотин души участваха в митинги в университетите Шахид Бехешти и Аламех Табатабаи, според иранската агенция ИСНА. Демонстрантите са отдали и почит на загиналите в самолетната катастрофа. Имало и  призиви отговорните за свалянето на самолета да подадат оставки. За протести се съобщаваше и в други части на Техеран. Полицията се е намесила, за да разпръсне демонстрантите, като е използвала и сълзотворен газ, според непотвърдени медийни информаци.