Протести заливат Иран втори ден, след като режимът призна, че негови военни са свалили украински пътнически самолет със 176 души на борда, вземайки го вражески.

Въпреки наложеното от властите информационно затъмнение в туитър е пълно с кадри от протести в Техеран, където тълпите скандират: 

"Лъжат ни, че врагът ни е Америка. Той е точно тук!" и "Пушките, танковете, моллите - вън!"

Според очевидци силите на реда на булевард "Азади" (Свобода) в столицата Техеран са стреляли с бойни патрони срещу траурно шествие в памет на загиналите в сваления самолет.

 

 

Антиправителствените протести избухват с нова сила само дни, след като нацията изглеждаше консолидирана около управляващите при погребението на ген. Касем Солеймани, главнокомандващия на специалните сили "Кудс", убит от американски въздушен удар. Милиони се стекоха на траурните прояви в негова палет.

В края на миналата година теократичния режим обаче изживя най-тежките дни в 40-годишната си история, когато протестна вълна срещу икономическите лишения заля страната и го принуди да стреля против протестиращите. Според различни международни източници жертвите тогава са били между 400 и 1500.

Ройтерс посочва, че първият цитиран лозунг е бил скандиран от протестиращи в университета в Техеран. Според агенцията демонстраните на "Азади" са били 3000 души.

За инцидента, станал снощи на площада в началото на булеварда, засега няма съобщения в държавните медии, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Международни правозащитни групи обаче призоваха иранските власти да разрешат на хората да протестират мирно, както повелява конституцията на страната.

Въпросните видеоматериали са изпратени до базирания в Ню Йорк Център за човешки права в Иран и по-късно са автентичността им е проверена от АП. На тях се вижда тълпа от демонстранти, които се разбягват, след като сред тях пада граната със сълзотворен газ. 

Една жена се чува да вика на фарси:

"Те стрелят със сълзотворен газ срещу хората! Площад "Азади". Смърт на диктатора."

На друго видео се вижда жена, която я изнасят след сблъсъка с полицията, а по земята под нея остава кървава следа. Тези, които са около нея, крещят, че тя е била улучена от боен патрон в крака. Други снимки и видеоклипове от инцидента показват локви кръв по тротоара.

Полицейски части за борба с безредици в черни униформи и каски се събраха по-рано в неделя на площад "Вали е Аср", пред Техеранския университет и на други популярни места в столицата. Членове на Революционната гвардия патрулират града на мотоциклети, масово е присъствието и на цивилни агенти. Хората гледат да минават бързо покрай полицаите, за да не привличат вниманието върху себе си, отбелязва АП.

В изявление на шефа на техеранската полиция, предадено по държавната телевизия и цитирано от Ройтерс, се казва, че полицията не е стреляла срещу протестиращите и че хората й са инструктирани да проявяват сдържаност.