БСП експлоатира интервюто на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев, в което той говори за нередности в здравната система, но не поиска министерска оставка. Вместо това обяви, че ще сезира прокуратурата с искане да се направи проверка в Министерството на здравеопазването заради "организирана кражба от здравните вноски на гражданите". Това обяви Драгомир Стойнев от ръководството на социалистите заедно с депутати лекари от левицата.

През почивните дни д-р Дечев обяви пред "Дарик", че на 12 март се оттегля от поста в здравната каса, говори за лобизъм в ресорното законодателство - например в полза на частни болници, провал в редица реформи в сферата от министерството, водено от Кирил Ананиев.

Той настоя и за ревизия на дейностите в здравеопазването, защото по документи системата функционира нормално, но на практика има организация за отчитане на дейности по лечение, които реално не са извършени или са извършени в по-малък обем. Дечев даде и пример, че с изваждането на частните лечебни заведения от това да отчитат как харчат обществен ресурс един от ефектите е едно и също лекарство да се плаща от НЗОК на държавните и общинските болници на 7 пъти по-ниска цена, отколкото при частни болници. 

"Радваме се, че най-накрая някой извън опозицията се осмели да каже истината на гражданите - защо няма пари за здравето на хората", заяви Драгомир Стойнев.

По думите му можело да не се стигне дотук, ако през миналата година бе приет вотът на недоверие срещу кабинета "Борисов 3", поискан от БСП заради провал в здравните политики. Дали ще има оставка на ресорния министър Кирил Ананиев сега зависело обаче от това дали данните, изнесени от д-р Дечев, са верни, стана ясно още от думите на социалиста. 

Социалистите обявиха кабинета "Борисов 3" за "правителство на източването" - като се започне от язовирите и се стигне до парите в НЗОК. Със здравните вноски се извършва кражба, категоричен бе Стойнев.

БСП продължава да настоява за смяна на модела в здравеопазването, като се започне от това болниците да не бъдат търговски дружества. Според лявата опозиция "навсякъде по света" лечебните заведения са нон-профит организации, а само в България от печалба от болница може да се инвестира за други дейности. Социалистите, позовавайки се и на примерите на д-р Дечев, твърдят, че има неравнопоставеност между държавните и общинските болници, от една страна, и частните такива - от друга - в полза на вторите.

Един от големите проблеми е законовото изключване на частните лечебни заведения от задължението да отчитат как харчат парите, идващи от НЗОК за лекуване на здравноосигурени пациенти.