Мирослав Марчек, един от четиримата обвиняеми по делото за убийството на словашкия журналист Ян Куциак и годеницата му през 2018 г., се призна за виновен днес в съда в Пежинок, предаде Ройтерс, цитарана от БТА.

Други двама обвиняеми по делото, на които бяха повдигнати обвинения в поръчване на убийството, заявиха, че са невинни.

Единият от тях е бизнесменът Мариан Кочнер.

Четвъртият обвиняем по делото не направи изявление на днешното заседание. 

Марчек, бивш военен, беше обвинен, че е застрелял разследващия репортер Куциак (27 г.) и годеницата му Мартина Куснирова в къщата им извън Братислава през февруари 2018 г.

"Аз съм виновен по член 1", каза Марчек пред съда, когато председателят поиска от четиримата обвиняеми да направят изявления по повдигнатите от прокурора обвинения.

Убийството доведе до антиправителствени протести, които принудиха бившия премиера Роберт Фицо да подаде оставка.

Няколко висши представители на правосъдието също подадоха оставки, след като следствието показа, че са били във връзка с Кочнер, който е бил обект на  разследванията на Куциак.

Признанието на Марчек не беше изненадващо. По-рано словашката обществена телевизия съобщи, позовавайки се на полицейски източници, че той през миналата година е признал вината си по време на разпит.

Петият заподозрян, Золтан Андрушко, се призна през декември за съучастник, който е улеснил убийството. Той получи 15-годишна присъда.