Въпреки протестите на защитници на климата германският концерн „Сименс“ няма да се откаже от мината си в Австралия. Заради пожарите там и участието на „Сименс“ във въгледобива в страната, който е сред основните причини за климатичните проблеми и пожарите, фирмата бе подложена на остра критика от движението „Фрайдейс фор фючър“ на Грета Тунберг.

Говорителката му – германката Луиза Нойбауер, се срещна с шефа на „Сименс“ Джо Кезер в края на миналата седмица, за да го убеди да оттегли фирмата от Австралия. В отговор на молбата й Кезер й предложи място в надзорния съвет на концерна, но Нойбауер отхвърли офертата. В неделя вечерта Кезер обяви, че „Сименс“ остава в Австралия и ще продължи въгледобива там. Концернът е проверил всички опции и е установил, че не може да наруши договорите си без огромни щети за фирмата, обясни той.

Говорителката на Грета - Луиза Нойбауер реагира с остра критика.

„Кезер прави неизвиними грешки. Това решение е резултат на старомодни практики и е отказ от поемане на отговорност“, заяви тя пред ДПА.

Нойбауер припомни, че Германия е подписала климатичното споразумение в Париж и така се е ангажирала и тя, и фирмите й, с опазването на околната среда.

„Фрайдейс фор фючър“ призова за 11 протеста срещу „Сименс“, един от които да е по време на общото събрание на фирмата тази седмица. „Помолихме в петък на срещата с Кезер да направят всичк овъзможно за намаляване на щетите. Вместо това получихме оферта да си делим печалбата от тази катастрофа“, написа в Туитър Нойбауер.

„Достигнали сме точката, в която всеки шеф на концерн трябва да си зададе въпроса дали е за или против климата, за или против правото и на бъдещите поколения на живот на тази планета“, заяви още тя.

Критиката към мината на „Сименс“ в Австралия е насочена срещу злоупотребата с водните източници за експлоатацията й, както и заради разрушаването на жизненото пространство на стотици видове животни при транспорта н авъглищата през кораловите рифове към други точки на света.