САЩ наложиха днес санкции на седем венецуелски политици, затова че поведоха опит на венецуелския крайноляв президент Николас Мадуро да отнеме контрола над парламента на страната от подкрепяния от САЩ лидер на опозицията Хуан Гуайдо, предаде Ройтерс.

Двама от санкционираните - Луис Пара и Конрадо Перес, бяха у нас миналия април, представяйки се за опозиционери. Клуб Z обаче установи, че те са се опитали всъщност да освободят пари на фирма, близка до режима, блокирани в България.

На 5 януари вярната на Мадуро Национална гвардия попречи със сила на Гуайдо да влезе в парламента, за да може през това време партията на Мадуро да обяви съюзения с нея законодател Луис Пара за председател на парламента.

Опозиционните депутати на отделна сесия на 5 януари преизбраха Гуайдо и по-късно се върнаха в парламента.

Вашингтон включи в черен списък Пара и шест други настоящи или бивши политици, „които по предложение на Мадуро се опитаха да блокират демократичния процес във Венецуела“, заяви в изявлението министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин, цитиран от Ройтерс.

Ограничителните мерки им отнемат достъпа до американските финансови пазари, замразяват всичките им активи под американския контрол и забраняват на лицата в Съединените щати да извършват всякакви транзакции със санкционираните.

Другите депутати от Националното събрание, подкрепящи Мадуро, в черния списък са: Хосе Нориега, Франклин Дуарте, Хосе Брито, Конрадо Перес, Адолфо Суперлано и Негал Моралес.