Опциите за нов екоминистър са до едно политически назначения, хора без експертиза. Смяната на Димов и арестът му обаче не променят нищо, заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова в ефира на бТВ.

"Борисов прибягва към смяна на резервни гуми на автомобил, в който двигателят вече не работи. Всичко ще е постарому", заяви тя.

Според нея вече и обществото смята, че Нено Димов не е единственият виновник за кризата в Перник и е "изкупителна жертва".

"Има доста институции, които отговарят за този проблем, ВиК сектори, просто сега единият е хвърлен на амбразурата, това няма да промени нищо."

И отбеляза, че "министрите на ГЕРБ не ги закачат" - а само тези на коалиционния партньор "Обединени патриоти".

Нинова заяви, че и нов министър няма да промени Закона за водите, да реши проблема със стотиците язовири.

"113 язовира 10 години не могат да им разберат кой е собственикът. Какво ще направи Ревизоро или който и да е друг?"

Нинова коментира и обвинение на Димов отпреди ареста му - че заради кмета на БСП ВиК мрежата на Перник не е подменена - тогавашният червен градоначалник единствен не спечелил европроект за това.

"Тогава защо има проблем в Ботевград, в Шумен, в Добрич… Защо има проблеми с язовирите? Проблемът е национален, не е само в Перник. Съсредоточили сме се там, защото е криза, но ще се случи и на други градове", отбеляза лидерката на социалистите.

И добави:

"За 10 години се унищожиха институциите в държавата. Не е работила РИОСВ, не е работила ВиК. Обезличаваш кръвоносната система на държавността - институциите. Борисов направи така, че всички проблеми се решават от един човек. Отиваш в Министерския съвет, получаваш 30 млн. и проблемът е решен. Това е отлагане."

Според нея ГЕРБ правят "една и съща грешка" - прехвърлят отговорността в миналото, на кметове и пр. А тя е обща - "но най-вече на управляващите". 

Нинова дава и съвет какво трябва да се направи - "всички експерти да са там", да направят анализ какви проблеми има във ВиК мрежата, колко ще струва, за да се оправят, и да се направи план за това.

"Какво става от това? Нищо, стои Караниколов в Перник - и той не знае какво прави, нищо не прави."

Според Нинова арестът на Димов само добавя аргументи към вота на недоверие на левицата. И отбеляза, че поне на хартия 124 депутати са в опозиция - "Воля", ДПС и независими, така че "ако има някакви принципи в политиката", те би трябвало да са успешни.

Тя отбеляза още като важна е темата с боклука - и не само с италианския, а и с този, внасян от третия свят. Заяви, че е разбираемо главният прокурор Иван Гешев да е отказал среща с нея като лидер на опозицията. А за кмета на Перник, за когото се твърди, че е отказал среща с нея и че политиците не трябва да се възползват от кризата за политически дивиденти, отбеляза, че "няма проблем" - тя и не била искала среща.

Нинова добави, че е намален бюджетът на партийната телевизия БСТВ, "оптимизирана е", така че да не се налага да затвори.