Иранските власти се разкаяха днес за свалянето на украинския самолет, при което загинаха 176-те души на борда, и съобщиха, че са извършили арести в разследването на инцидента.

В същото време канадският министър-председател Джъстин Трюдо коментира, че пътниците биха били живи, ако САЩ не бяха изострили докрай отношенията си с Иран.

Британският му колега Борис Джонсън допусна, че евентуална нова ядрена сделка с ислямската република, каквато американският президент Доналд Тръмп цели, може да се окаже решение. Три държави, които са страни по сегашната подписана през 2015 г. сделка, поискаха да се задейства механизъм за решаване на спорове по нея.

Четирите страни, които имаха пътници в сваления украински самолет, насрочиха среща за координиране на действията си в Лондон в четвъртък. Те ще търсят компенсации.

 

Иран ще накаже всички виновни

...за непреднамереното сваляне на украинския пътнически самолет, заяви в телевизионно обръщение иранският президент Хасан Рохани, който обеща, че ще има щателно разследване на тази трагедия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Това беше непростима грешка. Не може само един човек да е бил виновен за разбиването на самолета. Признанието за допусната грешка от иранските въоръжени сили е добра първа стъпка. Трябва да уверим хората, че това повече няма да се случи. Правителството на Иран е отговорно пред народа на Иран и пред другите страни, които са загубили свои граждани в тази самолетна катастрофа", заяви Рохани.

Изявлението му идва след няколко дни на масови протести срещу режима в страната, предизвикани от признанието на военните, че непреднамерено са свалили самолет, вземайки го вражески по време на ескалацията на напрежението между Иран и САЩ през последните дни.

Президентът освен това каза, че властите на Иран ще създадат специална структура в системата на съдебните органи за разследването на причините и обстоятелствата около разбиването на украинския самолет край Техеран, предаде ТАСС. Начело на тази структура ще бъде професионален съдия, допълни Рохани.

Същевременно говорителят на иранската съдебна система Голамхосеин Есмаили каза, че няколко души са арестувани за ролята им в катастрофата със самолета, но не навлезе в подробности, предаде Ройтерс.

В същото време той посочи, че 30 души са били арестувани, защото са участвали в "незаконни протести" след свалянето на самолета.

Иранските сили на реда са стреляли с бойни патрони по демонстрантите на бул. "Азади" (Свобода) в Техеран в неделя вечер според съобщения и любителски видеоклипове, разпространени в туитър. Полицията отрече тези твърдения.

Клиповете показаха как протестиращите скандират антиправителствени лозунги.

Джонсън: Направете нова сделка

Джонсън призова днес Тръмп да договори нова ядрена сделка с Иран на мястото на сегашната, от която американският президент изтегли страната си през 2018 г. Британският премиер призна, че от гледна точка на САЩ сегашното споразумение има "много слабости".

"Ако ще се отървем от нея, нека я заменим със сделката на Тръмп", каза Джонсън, цитиран от Ройтерс. 

След ликвидирането на главнокомандващия на елитните му сили ген. Касем Солеймани от американски въздушен удар Иран съобщи, че намалява докрай изпълнението на задълженията си по сделката и заплаши да излезе от нея едностранно.

Днес Великобритания, Германия и Франция обявиха, че ще задействат механизъм за решаване на спорове в рамките на сделката, за да поискат Иран да спре досегашните си нарушения на нейните изисквания. Те отрекоха да планират санкции спрямо ислямската република. 

Пострадалите ще търсят компенсации

Групата за координация на страните, чиито граждани загинаха при катастрофата на украинския боинг в Иран, ще проведе заседание в Лондон този четвъртък, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В групата, създадена от Канада след трагедията, участват и Великобритания, Украйна, Швеция и Афганистан. Страните вече са разговаряли на два пъти по телефона, обсъждайки възможните финансови компенсации за катастрофата.

В четвъртък представителите на пострадалите страни ще се срещнат за пръв път, уточни в туитър канадският външен министър Франсоа-Филип Шампан.

Трюдо: Щяха да са живи, ако не бяха САЩ

Междувременно Трюдо, цитиран от френското списание "Поан", каза, че международната общност е "много, много ясна по отношение на военната нужда от безядрен Иран".

Той обаче подчерта и необходимостта "да се управлява напрежението в региона, което също е причинено от действията на САЩ".  

"Смятам, че ако не бяха неотдавнашното напрежение и ескалацията в региона, тези канадци в момента биха били у дома със семействата си", каза Трюдо в интервю за телевизионния канал "Глобал".