Интернет проговаря на български! Националният домейн на кирилица "бг" получи одобрение от международната Интернет организация за имена и адреси ICANN, съобщи Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Доклад, изготвен в рамките на процеса по регистриране на национални домейни на азбуки, различни от латиница, уточнява, че съчетанието от букви, което ще символизира България в Интернет пространството "бг"  не прилича визуално или смислово на вече съществуващи домейни. Доскоро имаше сериозни притеснения, че регистрацията на този домейн графично наподобява твърде много на разширението на адресите на Бразилия на латиница "br".

 "Използването на родната азбука в Интернет е сериозна стъпка за запазване на българския език и за утвърждаване на нашата културна идентичност", каза транспортният министър Николина Ангелкова и припомни, че 400 милиона потребители по света използват кирилица.

И добави:

"Националният адрес на кирилица в интернет пространството е възможност повече хора да ползват световната мрежа, както за общуване, така и за работа. Изписването на сайтове изцяло на родната азбука спомага за по-лесно използване на регионални източници на информация, които са от значение предимно за местните потребители. Тези, които не познават добре латинската азбука ще могат по-лесно да се справят с работата в мрежата". 

Темата за „бг“ домейна беше обсъждана при последното посещение на президента на ICANN Фади Шехаде в България през август. Тогава той проведе среща с министър Ангелкова, на която беше обсъден въпроса с българската заявка. 

Полученото одобрение идва цели пет години след като поискахме този домейн.

В следващите седмици Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще инициира среща с всички заинтересовани страни – бизнес, неправителствени организации и академични институции, за да бъде обсъдена методиката за избор на организация, която ще регистрира интернет имена на кирилица. Регистраторът ще бъде посочен от българското правителство след като бъде постигнато съгласие между участниците за критериите и процедурата по избора му.

България беше първата държава, официално декларирала своето желание да регистрира свой домейн от първо ниво на кирилица, след като ICANN обяви процедура за регистрация на национални домейни на кирилица и други азбуки, различни от латинската. През 2010 г. получихме отказ за регистрация именно заради визуална прилика със съществуващи вече домейни на латиница. След ново обществено допитване България повторно поиска това разширение на кирилица и сега получаването му вече е факт.