Китай обеща да купи допълнително почти 80 милиарда долара промишлени стоки от Съединените щати през следващите две години като част от примирието във вече 18-месечната им търговска война, предаде Ройтерс.

Първата фаза на търговската сделка, която трябва да бъде подписана в сряда в Белия дом вероятно ще даде така необходимия тласък на амеиканския производител на самолети "Боинг" (Boeing).

Според условията на споразумението Китай също ще поръча енергийни доставки за над 50 милиарда долара и ще увеличи покупките на американски услуги с около 35 милиарда долара за същия двугодишен период, предаде агенцията, цитирайки неназован източникът запознат с преговорите. Според "Файненшъл таймс" САЩ ще престанат да третират Китай като "валутен манипулатор".

Споразумението за фаза 1 изисква китайските покупки на американски селскостопански стоки да се увеличат с около 32 милиарда долара за две години или приблизително 16 милиарда долара годишно.

Когато се добави към изходната стойност на селскостопанския износ за 24 милиарда долара през 2017 г., общият размер се доближава до годишната цел от 40 милиарда долара, обявена от президента на САЩ Доналд Тръмп.

Числата, които се очаква да бъдат обявени на церемонията по подписването между Тръмп и вицепремиера на Китай Лиу Хъ, според Ройтерс представляват потресаващо увеличение в сравнение с доскорошния китайски внос на американски промишлени стоки и това поражда известен скептицизъм.

Увеличението от 80 милиарда долара за промишлени стоки включва автомобили, авточасти, самолети, селскостопански машини, медицински изделия и полупроводници, е казал пред Ройтерс един от източниците, без да посочва имената на конкретни доставчици.

Самолетите вероятно ще бъдат произведени от "Боинг", износител №1 на САЩ, чиито нови продажби за Китай бяха спрели през последните две години. Това би било добре за аерокосмическия гигант, чиито акции и печалби паднаха, след като той замрази производството на  най-продаваният си самолет 737 MAX и всички полети с него спряха заради две катастрофи през 2018 и 2019 година.

Споразумението предвижда механизъм за прилагане. Той позволява да се подават жалби, които могат да достигнат до вицепремиера на Китай Лиу Хъ и търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър.

Ако американска жалба за неспазване от страна на Китай не намери решение, Вашингтон ще има право да възстанови митата върху китайски стоки пропорционално на твърдените щети. Нищо обаче не би попречило на Китай да си отговори със същото, като по този начин двете страни се върнат към сегашното статукво.