Броят на хоспитализации в България е много висок и расте всяка година, но същевременно страната ни държи предпоследното място в Европейския съюз по брой дни болничен престой. Това показват данни на Евростат за 2017 г., огласени във вторник.

Средната продължителност на престоя в лечебно заведение у нас през 2017 г. (последната година, за която са налични данни) е 5,3 дни, сочи статистиката. Показателят беше същият и през 2016 г.

Сред държавите членки на ЕС средната продължителност на престой в болница варира от 4,5 дни в Холандия до 9,1 дни във Франция, 9,6 дни в Чехия и 9,8 дни в Унгария.

Сред страните, които не са членки на евросъюза, ниска е средната продължителност на болничния престой в Турция (4,2 дни, данни за 2016 г.) и висока в Сърбия - 9,7 дни.

Сред около половината от страните членки на ЕС има тенденция за намаляване на средната продължителност на болничния престой за периода 2012 - 2017 г. Най-големият спад е във Финландия - от 10,6 дни на 7,8 дни между 2013 и 2017 г.

Други 11 държави членки са регистрирали увеличение в дните болничен престой за този период. Най-голямо е скокът във Франция (от 5,7 дни до 9,1 дни).

Без промяна при показателя са три държави членки - Полша, Румъния и Швеция.

Жените в страните членки на ЕС по-често постъпват в болница, но средният период на престой за мъжете е по-дълъг. Изключение правят Малта, Унгария и Белгия, където жените отбелязват по-дълъг болничен престой. В Германия и Австрия средната продължителност на престоя на пациентите от двата пола е еднаква.

Средната продължителност на престоя се изчислява от общия брой нощувки, прекарани в болници от пациенти, разделен на общия брой на изписванията.