"Не искам да има напрежение, искам мандатът (на правителството - б.р.) да се изкара докрай. Очевидно ще трябва да се плати скъпа цена, очевидно са решили, че аз трябва да я платя. Не изгарям от желание, но ако някоя работа трябва да се свърши - ще я свърша.

"Ако искате предсрочни избори, аз не искам. Ако искате напрежение между малкия и големия коалиционен партньор - аз не искам" 

"Не съм жертва." 

Това бяха първите думи на кандидат-министъра на околната среда Емил Димитров - Ревизоро след обявената му по-рано през деня номинация. Той говори пред медии преди заседанието на парламентарната комисия за борба със сивата икономика, която оглавява. Първите въпроси пък бяха защо се е съгласил да наследи Нено Димов и какви ще са първите му действия. Както и чувства ли се жертва - предвид, че сам спомена целостта на правителството. 

"Имам програма до 2070 г., първото полугодие, за второто чакам предложения от вас... Аз още не съм избран, вие ме питате какво мисля и какво не мисля. Аз съм администратор. Нека бъда избран, за да видим какво ще се случи", заяви, очевидно не сериозно, Димитров.

Щом получи следващ въпрос за бъдещите планове, продължи в същия дух: "Плановете ми са да се разведа с жена си, с която не живея заедно от 20 години, после да си приключа с всички мои сметки и да ги подаря на децата, за да не дойде някой утре и нещо от дядото останало да им го вземат и като остана с една карта с 1000 лв. - да отида в министерството и да е сигурно, че като ме задържат утре, няма да има какво да вземат поне на децата". 

В по-сериозен дух кандидат-министърът заяви, че първо трябва да се запознае с конкретната ситуация и с екипа, след това да разбере "източен ли е язовирът, не е ли, 60% тече ли през града или не тече, това от сега ли е или от 100 години, защо все тече, пък сега водата липсва, ако не даваме вода на бизнеса, значи ли това, че българският бизнес отива в чужбина". По думите му след ареста на Нено Димов ситуацията звучи като че ако даваш вода на бизнеса - отиваш в затвора, а ако не даваш - хората остават без работа. Според Ревизоро очевидно трябва има баланс, защото днес гражданите питат къде е водата, утре ще питат къде им е работата, а вдругиден - къде им е парното.

По повод обвиненията срещу Димов кандидат-наследникът му заяви, че трябва да се види колко хора са подписали и са казали, че нещо може да се случи, то се е случило и изведнъж има виновни. По думите му в момента има две министерства, в които никой не смее да подпише нищо. 

Премиерът Бойко Борисов вече е внесъл проекта на решение за деветите поред промени в Министерския съвет в Народното събрание. Очаква се гласуването да е още в сряда - пъървия ден от новата сесия на депутатите.