Планът за инвестиции за устойчива Европа трябва да генерира ивнестиции в размер на най-малко 1 трилион евро.

Този план за инвестиции на Европейския зелен пакт бе представен днес от Еврокомисията на заседание в Страсбург. Той трябва да мобилизира публични инвестиции и да спомогне за набавянето на частни средства чрез финансовите инструменти на ЕС, по-специално InvestEU.

ЕС пое ангажимент до 2050 г. да стане първият неутрален по отношение на климата блок в света. Това изисква значителни инвестиции както от страна на Съюза и националния публичен сектор, така и от частния сектор.

Макар всички страни членки, региони и сектори да трябва да дадат своя принос за прехода, мащабът на предизвикателството пред тях не е един и същ, изтъкват от ЕК. Някои региони ще бъдат особено засегнати и ще претърпят дълбоки икономически и социални промени. С Механизма за справедлив преход (МСП) ще се осигури съобразена с конкретните нужди финансова и практическа подкрепа. Тя ще помогне на работниците и чрез нея ще се генерират необходимите инвестиции в тези региони.

„В центъра на въплътената в Зеления пакт визия как Европа да постигне неутралност по отношение на климата са хората. Предстои ни безпрецедентна трансформация. Тя ще бъде успешна само ако е справедлива и само ако е от полза за всички. За да сме сигурни, че никой няма да бъде изоставен, ще окажем подкрепа на хората и регионите, които трябва да положат по-големи усилия“, увери председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Тя е убедена, че представеният днес план ще зададе посоката и ще отприщи поток от зелени инвестиции.

Франс Тимерманс – изпълнителният зам.-председател на ЕК, отговарящ за борбата с климатичните промени, смята, че МСП ще помогне на най-засегнатите, като привлече съответните инвестиции и предложи пакет от финансова и практическа подкрепа на стойност най-малко 100 милиарда евро.

Валдис Домбворскис – изпълнителният зам.-председател по въпросите на икономиката в интерес на хората, обясни как точно ще бъдат привлечени инвестициите:

„Първо, ще използваме бюджета на ЕС, за да привлечем частни средства за екологични проекти в цяла Европа и за да подкрепим регионите и хората, които са най-силно засегнати от прехода. Второ, ще създадем подходящите регулаторни стимули, за да могат зелените инвестиции да имат успех. И не на последно място, ще помагаме на публичните органи и на участниците на пазара да набелязват и подготвят такива проекти.“

Планът за инвестиции

С Плана за инвестиции на Европейския зелен пакт ще бъдат мобилизирани средства от ЕС и ще бъде създадена необходимата рамка за улесняване и стимулиране на публичните и частните инвестиции за прехода към неутрална по отношение на климата, екологична, конкурентоспособна и приобщаваща икономика. Планът се основава на три измерения:

Финансиране. Мобилизиране на най-малко 1 трилион евро устойчиви инвестиции през следващото десетилетие. Частното финансиране ще бъде стимулирано от по-големия от когато и да било досега дял от бюджета на ЕС, предназначен за разходи за действия в областта на климата и околната среда, като ключова роля ще има Европейската инвестиционна банка (ЕИБ);

Законодателни и други мерки. Осигуряване на стимули за набавянето и пренасочването на публични и частни инвестиции. С поставянето на устойчивото финансиране в центъра на финансовата система ЕС ще предостави инструменти за инвеститорите и ще улесни устойчивите инвестиции от страна на публичните органи чрез насърчаване на екологосъобразното бюджетиране и възлагане на обществени поръчки, както и чрез разработването на начини за улесняване на процедурите за одобряване на държавните помощи за регионите в преход;

Практическа помощ. ЕК ще окаже подкрепа на публичните органи и организаторите на проекти при планирането, изготвянето и изпълнението на устойчиви проекти.

Механизмът за справедлив преход

МСП е ключов инструмент, гарантиращ, че преходът към неутрална по отношение на климата икономика се осъществява по справедлив начин, за да няма изоставени. Въпреки че всички региони ще се нуждаят от финансиране и че това е предвидено в Плана за инвестиции, Механизмът ще предоставя целева подкрепа за мобилизирането на най-малко 100 милиарда евро за периода 2021-2027 г. в най-засегнатите региони, за да се смекчат социално-икономическите последици от прехода.

МСП ще генерира необходимите инвестиции в подкрепа на работниците и общностите, които разчитат на веригата за създаване на стойност, свързана с изкопаемите горива. Той ще допълни съществения принос от бюджета на ЕС, предоставян чрез всички пряко свързани с прехода инструменти.

МСП ще има три основни източника на финансиране:

1. Фонд за справедлив преход (ФСП), който ще получи средства от ЕС в размер на 7,5 милиарда евро, в допълнение към предложението на Комисията за следващия дългосрочен бюджет на Съюза. За да се възползват от своя дял от Фонда, страните членки в диалог с Комисията ще трябва да определят допустимите територии чрез специални териториални планове за справедлив преход. Те ще трябва и да се ангажират да допринасят за всяко евро от ФСП с едно евро от средствата от Европейския фонд за регионално развитие и Европейския социален фонд плюс, както и да предоставят допълнителни национални ресурси. По този начин ще се осигури финансиране в размер между 30 и 50 милиарда евро, което ще мобилизира още инвестиции. Чрез Фонда ще се предоставят предимно безвъзмездни средства на регионите. С тях ще се помогне на работниците да развият умения и компетенции за пазара на труда на бъдещето, както и на МСП, стартиращите предприятия и инкубаторите, за да създадат нови икономически възможности в тези региони. С Фонда ще се подкрепят и инвестициите в прехода към чиста енергия, например в областта на енергийната ефективност.

2. Специална схема за справедлив преход в рамките на InvestEU за мобилизиране на инвестиции в размер до 45 милиарда евро. Целта е да се привлекат частни инвестиции, включително в устойчива енергия и транспорт, които да са от полза за тези региони и да помогнат на техните икономики да намерят нови източници на растеж.

3. Механизъм за отпускане на  заеми за публичния сектор с ЕИБ, подкрепен от бюджета на ЕС, за мобилизиране на инвестиции в размер на 25-30 милиарда евро. Той ще служи за отпускането на заеми в публичния сектор, например за инвестиции в топлоснабдителни мрежи и саниране на сгради. Комисията ще представи законодателно предложение за създаването му през март.

Еврокомисията ще оказва техническа помощ на държавите членки и инвеститорите и ще гарантира участието на засегнатите общности, местните органи, социалните партньори и неправителствените организации. Механизмът за справедлив преход ще включва стабилна рамка за управление, в чиято основа ще бъдат териториалните планове за справедлив преход.

Андрей Новаков: Да не унищожаваме промишлените отрасли

Андрей Новаков

ЕС може да постигне целите си, без да унищожава промишлените си отрасли и без да оставя милиони хора без работа.

Това заяви днес на пленарна сесия в Страсбург българският депутат Андрей Новаков от Герб и Европейската народна партия (ЕНП). Той говори по време обсъждането на финансирането на Зеления пакт и Фонда за справедлив преход (ФСП).

„Не съм автомобилен инженер, но  знам, че нашата индустрия може би е най-добрият двигател“, започна Новаков.

И допълни, че когато двигателят работи, той трябва понякога да се настройва, за да може да се запази заетостта и благоденствието на европейците.

„Ако се опитаме да настроим двигателя твърде бързо или пък ако по някакъв начин го използваме твърде много на голяма скорост, колата ще забуксува, - продължи българският представител. - Имаме нужда от тази инициатива за нашите деца и аз я подкрепям. Знам, че бъдещето принадлежи на онези, които няма да вредят на околната среда и въпреки това ще постигат целите си, на онези, които не провалят бъдещето на децата ни. Но мисля, че можем да постигнем всичко това, без да унищожаваме всички наши промишлени отрасли, без да оставим милиони хора без работа.“

Новаков призова да се действа така, че двигателят да работи гладко.

Той припомни, че новите инициатива имат нужда от много пари и от време за постигането на желаните резултати.

„Идеята е чудесна, но нека да не забравяме подробностите. Нека семействата, промишлеността, много отрасли от нашата икономика да не бъдат принуждавани за плащат за всичко това“, завърши Андрей Новаков.