Официално - макар и на ръба, Емил Димитров-Ревизоро е новият министър на околната среда и водите. Номинацията му бе гласувана днес от депутатите паралелно с освобождаването на сегашния титуляр Нено Димов, който все още е в ареста с обвинение за водната криза в Перник.

Изборът на Ревизоро бе улеснен и от отказа на депутатите на "Воля" да участват в гласуването. Той бе избран със 111 "за" и 96 "против", като освен БСП и ДПС "против" бяха и трима от независимите депутати. Други двама от независимите гласуваха с управляващите ГЕРБ и "Обединени патриоти". Ако представителите на партията на Веселин Марешки бяха заявили позицията си "против" и с гласуване, а не само с изказване от трибуната и напускане на залата, то разликата би била само три гласа. 

Номинацията на Емил Димитров бе представена от вицепремиера Томислав Дончев. По традиция премиерът Бойко Борисов отсъства, когато предлага рокади в правителството си - така беше и предишните 8 пъти в рамките на този мандат. Днес отсъства и вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, от квотата на чиято партия ВМРО е номинацията на Ревизоро. Каракачанов е заедно с Борисов в Египет, където откриват военна база.

За вас съм работил

Изборът на Ревизоро бе предхождан от близо двучасови дебати. След тях той взе думата последен.

"Благодаря на всички, че през последните пет години работихме заедно - без значение управляващи, коалиция, опозиция. Икономист, юрист, учител, одитор, юрист съм. Питахте какво съм работил и дали мога да се справя - докато не го започнеш, не знаеш", посочи новият министър и изброи какви институции е ревизирал, а не само митниците, с което е най-известен.

"През целия си живот съм бил държавен служител. Работил съм за всички вас, за всички", подчерта Димитров.

"Какъв да бъде министърът - зоолог, хидролог? Добре, решаваме да е хидролог - ще кажете какво разбира от биоразбообразие? Извинявайте, трябва да е администратор", допълни по въпроса за липсата на експертиза.

Благодари на Вежди Рашидов, който го е назначил. Както и на Драгомир Стойнев, който също му е бил министър.

"Защо съм приел този пост - ами защото на практика съм постигнал всичко - голяма част от сенчестия бизнес съм го поставил на светло", похвали се ревизорът.

Отвърна и на критиките, че не бил ходил в Перник - не само е ходил, но и е живял там и се е къпал в язовир "Лобош" ("Пчелина"). "Там живеят моите вуйчовци, там живеят моите роднини. Не ходих, за да не трупам рейтинг", подчерта. Знаел иначе откъде минават тръбите, който течали от 50 години. И се прехвърли на казаното вчера - че проблемът с водата трябва да се реши комплексно, така че да има и за населението, и на бизнеса. "Единия ден къде ни е водата, другия ден къде ни е работата?", онагледи Ревизоро.

И даде заявка, че както и досега пак ще работи с всички и "остава приятел с всички".

Банан на стената

От името на БСП позицията по дебатите бе обявена от Кристиан Вигенин, който се аргументира защо левицата няма да подкрепи персоналната промяна в кабинета.

"Ние няма да подкрепим предложението за промени. Но можем само да ви благодарим - по убедителен начин демонстрирахте цялата несъстоятелност да решавате проблеми и да управлявате. Как се стигна до номинацията? Събрахте се на коалиционен съвет, което не се беше случвало отдавна. От него разбрахме, че не е бил приятен. Занимавали сте се с разправии и защо Нено Димов е на топло в ареста, а други - като регионалния министър и други, също са на топло, но вкъщи", започна Вигенин.

И разкритикува липсата на експертиза в Ревизоро по политиките на околната среда и водите. "Търсили сте някой, който да гарантира балансите в коалицията ви, да ревизира системата - понеже няма нито един друг аргумент за тази номинация. Въпреки че и децата знаят, че проверките ги извършват други институции", посочи депутатът от левицата.

"Сюрреалистично. Чия кандидатура е Емил Димитров? Сътворихте тази модернистична политическа творба, а самият кандидат за министър си признава, че не познава проблема, че не познава Перник, че не иска да е министър. Поздравления - с такава изчерпателна програма не може да се похвали никой министър. Трябва да признаем неговата откровеност - потвърди всичко, което сме казвали... 

Премиерът избяга от безводието в Египет. Само че там в пустинята строят градове, тук градовете стават пустини.

Простете за сравнението, но скоро стана известна една творба на италианския художник Маурицио Кателан - банан, залепен на стената. Образно казано - залепихте банан и очаквате аплодисменти. Няма как да ги получите, можете да получите гняв", завърши Вигенин.

Старите грехове

Очаквано - ДПС обяви, че няма да подкрепи номинацията на Емил Димитров - на първо място, защото партията е в опозиция. Джевдет Чакъров, който бе министър на екологията в кабинета "Станишев", припомни, че това е деветата министерска рокада, но този път новият министър няма и ден толеранс, защото трябват спешни мерки. Затова и новият министър трябва да познава много добре как се управляват водите и каква е координацията между институциите. По думите на Чакъров поне във водната криза след установяването й институциите са показали координация. Но изброи, че в сектора има и други проблеми - например този с отпадъците. 

Чакъров алармира, че много отдавна са изтекли сроковете, в които министърът на екологията е трябвало да одобри зоните по "Натура 2000", но това не е направено. 

А Фандъкова за кмет ли е учила

В защита на номинацията на ОП излезе депутатът от ВМРО Славчо Атанасов. За да припомни, че поне двама министър-председатели са станали такива без нито ден трудов стаж. Атанасов даде пример и със самия Чакъров като „перфектен хирург в Пловдив“, който обаче бе начело на МОСВ. „Ами г-жа Фандъкова каква е – учител по руски език, но е добър кмет на София, и то вече четвърти мандат“, продължи да изброява представителят на „войводите“. От което изведе извода, че министърът трябва да е политик и мениджър, който да менажира работата на експертите под него.

Атанас Костадинов (БСП), който бе два пъти зам.-министър в МОСВ, пък цитира председателката на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова, че „във водната криза в Перник виждаме една възможност“. За да я иронизира: 

„Дадена е сериозна възможност по отношение на фондовете – без резултат. На българите е дадена сериозна възможност да дишат опасно мръсен въздух. Дадена бе възможност псевдоекологични претенции да спират устойчивото развитие.“

След което се обърна към Ревизоро:

„Прекалено сте ни симпатичен, че да ви направим министър. Как един човек, който често разказва вицове и си говори с нас, се идентифицира с липсата на политика в МОСВ сега? Така че вашето несъгласие не е към вас като личност – вие ставате част от политическия модел на неустойчиво вземане на решение за последните 10 години.“

На това реши да отвърне Александър Сиди (ВМРО).

„Много е забавно, когато БСП говори за екология с кризата в Чернобил“, върна се в друг век Сиди.

И обяви за фалшива новина горенето на боклук и вноса му. Било внос на вторични суровини, а не на смет, като той бил в пъти по-малко от износа. А въздухът бил мръсен заради горенето на отпадъци в гетата.

Министерският съвет - център за управление на кризи

От ДПС в лицето на Йордан Цонев обявиха, че основният проблем е липсата на управленска визия, а вината не може да бъде прехвърляна на предходни правителства. 

„Министерският съвет се е превърнал в център за управление на кризи – всяка оставка следва криза. Кризите се появяват изневиделица, падат от небето, случват се ей така, както си управляваме правилно, далновидно? Или са плод на управленски решения, на действия или бездействия? Или са плод на липсата на системен анализ, на визия, на приоритети? Винаги когато сме казвали, че нямате програма, казвате - „имаме“. Имате, ама не е фокусирана. Всичко е приоритет. 

Нито язовирът се е изпразнил от вчера, нито Перник и околността са повишили жителите си за последните един-два месеца. Има история на проблема. Вече няма как да се оправдавате с предишни управления, управлявате от 10 години. Много малко от причинно-следствените връзки можете да ги намерите отпреди 10 години“ посочи Цонев.

И прогнозира, че следващата криза ще е със здравеопазването в контекста на последните изказвания на управителя на здравната каса д-р Дечо Дечев. Системата е бременна с кризи. 

Явор Божанков (БСП) пък попита къде е ГЕРБ в дебатите, визирайки липсата на изказвания от страна на представителите на най-голямата управляваща политическа партия. И посочи, че очевидно те не се вълнуват от политиките в околната среда и водите. 

Мундир на химическо

А Таско Ерменков (БСП) допълни с питането къде е вносителят на проекторешението за персоналната промяна в състава на правителството (Бойко Борисов е в Египет, б.р.). И определи депутатите от мнозинството като „петна върху белоснежния мундир“ на премиера. „А тези решения, които вземаме в момента, са химическо чистене. За съжаление даже мундирите имат ресурс на химическо чистене и ще се скъсат“, посочи Ерменков.

Така провокирани от ГЕРБ, "пуснаха" на трибуната депутата Александър Ненков, който обяви, че отдавна се работи по нова водна политика, че партията застава с две ръце зад Ревизоро, както и многократно казваното до момента от управляващите - че проблемите са от десетилетия, а ГЕРБ управлява само в последното.

Впечатление направи обаче, че нито един представител на НФСБ - коалиционния партньор на ВМРО в "Обединени патриоти", не излезе да защити номинацията.

"Един депутат и добре, и зле на работи, накрая става министър"

С тези думи Димитров обобщи назначението си след гласуването пред репортери. 

"Не искам предварително никакви обвинения или упреци към когото и да е било", подчерта той. Но добави за екипа в екоминистерството: "Ще искам да носят отговорност. Не всеки да се разписва и после да не го интересува какво става" 

Ревизоро коментира и обвиненията срещу него в лобизъм. 

"Аз съм лобист на легалния бизнес, а не това, което някой му се искаше, за да може да избяга от контрол", отбеляза той за промените в закона за горивата. 

Димитров уточни, че бил в добри отношения с Валери Симеонов, който пръв го обвини в лобизъм, имали неразбирателства само по някои теми.

"Не знам дали да ти честитя или да те съжалявам", казал му лидерът на НФСБ по повод назначението.