Жените, които правят секс поне веднъж месечно, са изложени на понижен риск от ранна менопауза в сравнение с дамите с по-слабо активен полов живот, предаде Ройтерс, позовавайки се на британско проучване.

Изследването на специалисти от лондонския Юнивърсити колидж е базирано върху данни за близо 3000 жени в САЩ. Резултатите показват, че за онези от тях, които съобщават за седмична или по-честа сексуална активност, включваща полов акт, орален секс, еротично докосване или самостимулация, рискът от ранна менопауза е с 28 процента по-нисък, отколкото за участничките, които се отдават на интимни ласки по-рядко от веднъж в месеца.

"Ако жената не прави секс и няма вероятност да забременее, тялото й "избира" да не инвестира в овулация, тъй като би било безсмислено", обяснява Меган Арнот от изследователския екип.

Проучването според специалистката подкрепя идеята, че човешката менопауза се е развила, за да намали репродуктивния конфликт между поколения от жени, позволявайки на по-възрастните да подобрят здравословното си състояние, инвестирайки във внуците си.

Изследователите припомнят, че по време на овулация жените са по-податливи на болести, тъй като в този период имунната им система отслабва.

"Менопаузата е неизбежна за жените и няма поведенческа намеса, която може да я предотврати. Резултатите от настоящото проучване обаче показват, че времето за настъпването й може да бъде адаптирано", допълва Рут Мейс от екипа.

БТА