Еврокомисията смята, че придобиването на българския клон на банка "Пиреос" от страна на Юробанк не нарушава правилата на ЕС за държавната помощ.

Това се казва в разпространено днес съобщение от централата на ЕК в Брюксел.

Решението на Комисията е взето след подадена жалба. През ноември 2015 г. ЕК одобри помощта, предоставена от Гърция за преструктурирането на Юробанк и "Пиреос" в съответствие с правилата на ЕС за държавната помощ въз основа на редица ангажименти. Един от тях по отношение на "Пиреос" е тя да продаде задграничните си клонове преди края на 2018 г.  Колкото до Юробанк, един от ангажиментите е да има забрана за придобиването й до края на същата година.

След процедурата по продажбата през ноември 2018 г. "Пиреос" обявява продажбата на българския си клон на Юробанк, която приключва през юни 2019 г.

В началото на 2019 г. обаче в ЕК е получена жалба от един от неуспелите кандидати за придобиването на филиала. Според него продажбата му е в нарушение на обещанията за държавна помощ, дадени от "Пиреос" и Юробанк в контекста на решенията на ЕК от 2015 г. Ищецът твърди, че продажбата, която според него е повлияна от гръцката държава, представлява незаконна държавна помощ.

Комисията реши, че макар "Пиреос" да е продала българския си клон след предвидения от поетите ангажименти краен срок, това кратко забавяне не нарушава съвместимостта с помощта, предоставена от гръцката държава за преструктурирането на "Пиреос" през 2015 г.

ЕК също така смята, че трансакцията между "Пиреос" и Юробанк е извършена в съответствие с останалите ангажименти за държавна помощ според решенията от 2015 г. и че в контекста на процеса на продажбата на Юробанк не е предоставена друга държавна помощ.

Въз основа на тези факти ЕК стига до извода, че продажбата на българския клон на "Пиреос" на Юробанк е в съответствие с ангажиментите за държавната помощ и че няма нарушение на правилата на ЕС, засягащи тази помощ.