Кралят на Йордания Абдула II бин Хюсейн предупреди по време на официална реч в пленарната зала в Страсбург, че ситуацията в Либия се обостря и че е напълно вероятна да възникне бежанска криза в Северноафриканската страна, която се намира много по-близо до Европа. 

Монархът изложи на краткото конфликтните зони в региона на Близкия изток и подчерта, че докато не се намери решение на проблемите, светът не ще бъде мирно място за живеене.

Милионите-уязвими

В началото на речта си Абдула II благодари за оказаната чест и обърна внимание на факта, че говори не само пред стотиците души в пленарната зала, но и пред милионите по света, които разчитат на политиците да постигнат по-мирен свят.

"За мен е чест да мога да се изкажа пред ЕП. Историческа е тази пленарна зала. Тук има стотици хора, но с нас са милиони от всички страни. Ние носим отговорност пред тези милиони, тези които ни се доверяват с надеждите и страговете си".

Абдула II посочи, че от грешките на управляващите често страдат най-уязвимите и напомни, че кризата с бежанците съвсем не е останала в миналото.

"Всички ние имаме голям късмет, защото животът в услуга на другите е изживян пълноценно. Ако направим грешка, най-уязвимте плащат най-високата цена. Младите мъже и жени, обърканите майки, които носят децаот та си на ръце и не могат да намерят дом и мнозина, които са забравени и чиято идентичност е под заплаха".

Милионите-гласовити

Според него символ на изминалото десетилетие са "хората, които намират своя глас".

"Милиони протестираха, пишеха, съставяха подкасти. Всички те искаха едно и също – справедливи възможности и шанс да се преборят. Хората по света знаят какво искат, но очакват от нас да ги водим по този път, очакват да предвидим и да се подготвим за обстоятелствата".

Кралят обясни, че така се пораждат много сценарии "ако", които могат да бъдат представяни с хипотетични въпроси.

"Тези въпроси не са хипотетични в моя регион. Там те стигат твърде близо до нашата реалност".

Конфликтите Израел-Палестина и САЩ-Иран

Кралят на Йордания започна с нестихващия конфликт между Израел и Палестина. Той постави хипотетичния въпрос "какво би станало ако светът не постигне решение на конфликта"?

Абдула II посочи, че "решението за една държава" (отказа да се създаде държава Палестина) "означава да увековечим конфликта".  

Той  обяви, че преди 5 години отново е говорил пред ЕП за конфликта и че нарушаването на международното право продължава и до днес.

"Един мирен свят не е възможен без стабилен Близък изток. Стабилен Близък изток не е възможен, ако не бъде постигнат мир между палестинците и израелците".

Монархът подчерта необходимостта Йерусалим да бъде съхранен като символ на религиозния мир. 

"Какво би се случило, ако Йерусалим продължи да бъде спорен град. Можем ли да си позволим да отнемем възможността на християните и мюсюлманите да живеят заедно. Този град символизира тази възмжностост".

Кралят маркира най-актуалният конфликт в Близкия изток - между САЩ и Иран.

"Какво би станало, ако нито една държава не отстъпи?"

Той подчерта, че война между двете държави, освен всичко останало, би представлявало "заплаха за енеригийните пазари и нарастване на тероризма по света".

Ирак

След това монархът се прехвърли към Ирак.

"Какво би станало, ако Ирак не успее да разгърне потенциала на своя народ и ако се върне към цикъла от 17 години на възстановяване и конгфликт? Ирак притежава 12 процента от нефта в света, но по-ванжо – Ирак е дом на 40 милиона население което страна 4 десетеилят заради войни, санкции, окупации, религиозни конфликти и Идил".

Кралят обясни, че "бъдещето зависи от много крехък мир" и обеща, че не би изоставил "братята и сестрите си". 

Сирия и "новата Сирия"

След това той предупреди, че светът твърде бързо е забравил за ИДИЛ, кризата в Сирия и страданията на бежанците.

"Какво би станало, ако ИДИЛ се възстанови и Сирия се превърне в сцена на атентати. През послендите 9 месеца над половин милион души за били разслени. Нима някойт от тази зала иска да имаме криза със сирийските бежанци? Нима искаме друго дете да бъде удавено на нашите брегове"?

Поредицата от хипотетични въпроси кралят на Йордания продължи с вероятността Либия да се превърне в "новата Сирия". 

"Какво би станало ако Либия се върне към войната. Ако Либия бъде новата Сирия. Тя е много по-близо до вашия дом".

Адбула II обърна внимание на един от най-сериозните проблеми в Близкия изток - липсата на работни места.

"Ако ние се провалим няма ли да създадем условия за терористични групи. Може ли да позволим в региона младите да живеят без надежа?"

Пътят на мира минава през търпението

Абдула II приключи с изложението на конфликтите в Близкия изток и се обърна към ЕП.

"Скъпи приятели, нека всички тези сценарии "ако" се окажат непродуктивни".

Монархът поясни, че вярата му в Бог увеличава неговия оптимизъм за силата на човечеството.

"Винаги има по-добър, по-единен вариант на нашето съществуване".

Той обяви, че Коранът учи на търпение и че именно това е качеството, което често отсъства ва в съвременния свят.

"Повече от всякога имаме нужда от търпеливи политики. Всички носим отговорност да защитаваме интересите на своя народ. Да реагираме на събитията с премерен отговор. Политика не е игра, в която печели най-бързият. Моят баша крал Хюсейн ме научи, че работата за мира винаги е по-трудният, но по-достоен път".

В заключение крал Абдула II посочи, че "път, който е извървян с приятели" като държавите и народите от Европа си струва, тъй като това е начинът да се постигне мир в света.

Крал Абдула II

Крал Абдула II бин Ал-Хусейн Абдула е роден на 30 януари 1962 г. в столицата на Йордания - Аман. 

Той получава солидно образование – следва международна политика в „Оксфорд“ и по-късно в елитния „Университет на Джорджтаун“. След завършването си, той се завръща в Йордания и се отдава на офицерска кариера.

През 1993 г. поема поста на заместник-командващ на националните елитни части, а 5 години по-късно става генерал-майор.

На 24 януари 1999 г. крал Хюсейн бин Талал изненадващо посочва сина си за престолонаследник, вместо брат си Хасан, когото месеци по-рано публично обвинява, че нарушава конституционните си права като регент.

На 7 февруари Хюсейн умира след дългогодишна борба с рак и Абдула II поема властта.

Новият крал поддържа прозападна и проамериканска външна политика, за което е харесван на Запад.

Йордания е важен партньор за ЕС. Това се дължи най-вече на опитите на страната да налага стабилност и междурелигиозна толерантност в Близкия изток.

Това бе петата визита на крал Абдула II в европейския парламент. Предишните му посещения са от 2002 г., 2007 г., 2012 г. и 2015 г.