Боряна Пунчева - известна българска режисьорка и актриса, която до вчера беше главен продуцент на филмова студия „Екран“, е уволнена от БНТ по заповед на генералния директор, съобщи самата тя за „Площад Славейков“.

На 13 януари, докато работи в кабинета си в Студия „Екран“, Пунчева е привикана в отдел „Личен състав“ на телевизията. Там ѝ връчват две заповеди едновременно. Първата е с дата 13 януари и е предупреждение за уволнение. Втората, с дата от следващия ден, е заповед за уволнение.

Основанието за крайната мярка е меко казано странно, казва режисьорката. Като мотив за уволнението се посочва клауза в договора, сключен между Емил Кошлуков и БНТ. В този договор за управление се казва, че генералният директор има право да уволни по свое усмотрение всеки, когото пожелае, в рамките на 8 месеца от назначението си. Това влиза в противоречие с Кодекса на труда, който защитава интересите на наемните работници. По същия начин от БНР преди време беше уволнена Лили Маринкова, която заведе дело срещу Националното радио и беше възстановена на работа.

Мястото на Пунчева в „Екран“ ще заеме вече пенсиониран служител на БНТ - Миладин Гергов.

Боряна Пунчева, позната на публиката от филмите „13-ата годеница на принца“, „Дами канят“, „Аз, графинята“ и др. и автор на няколко документални филма с много национални и международни награди, отговаряше за филмовата продукция на БНТ. В Студия „Екран“ се управляват бюджетите на игралните филми и сериали, копродуцирани и продуцирани от националната телевизия.

Вчера от поста си беше освободен и ръководителят на дирекция „Спорт“ в БНТ Сашо Йовков след изтичане на 6-месечен изпитателен срок. Йовков напуска не само длъжността си, но и телевизията, след като днес е подал документи за пенсиониране. Спортният журналист беше един от кандидатите за генерален директор на БНТ на конкурса, след който Емил Кошлуков зае длъжността. Веднага след назначението си новият директор на телевизията назначи Йовков за шеф на спортната дирекция.

Пред „Площад Славейков“ Сашо Йовков пожела успех на БНТ, която продължава да бъде негова кауза.

"Площад Славейков"