Украинският президент Володимир Зеленски поиска днес подкрепата на Германия за изправяне на виновните за самолетната катастрофа миналата седмица в Иран пред правосъдието, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В телефонен разговор с германската канцлерка Ангела Меркел Зеленски каза, че очаква виновните да бъдат изправени пред съда, а близките на загиналите и авиокомпанията - обезщетени.

"Президентът на Украйна призова Германия да допринесе политически за този процес", се казва в изявлението.

По-рано днес Киев поиска от Техеран да му предаде черните кутии на сваления по погрешка украински самолет, предаде Франс прес.

Главната прокуратура и Службата за сигурност на Украйна отправиха официално искане към иранските власти по този въпрос. Украинската страна прави всичко възможно, за да гарантира разчитането на записите от полета и да съхрани доказателствата от разследването на катастрофата, заяви украинската прокуратура.

Киев заяви вчера, че високопоставен ирански служител ще пристигне в Украйна в идните дни, за да бъде определена лабораторията, която ще анализира черните кутии.

На 8 януари "Боинг-737" на Международните авиолинии на Украйна катастрофира няколко минути след излитане от Техеран. Загинаха всичките 176 души на борда. На 11 януари Иран призна, че самолетът е свален от иранската система за противовъздушна отбрана, която погрешно го е възприела като американска крилата ракета.