Германия обяви, че ще спре въгледобива най-късно през 2038 година. Само няколко държави в ЕС не са посочили срок, в който да заместят въглищата с друг източник на енергия и България е сред тях.

Вчера Урсула фон дер Лайен обяви, че европейската комисия ще отпусне 100 милиарда евро за членките, за да улесни прехода към възобновяеми източници. Критици обаче изчислиха, че парите са недостатъчни и няма да провокират нужните промени. Германия също има проблем да спази срока. Най-вече източните провинции, които зависят от въгледобива, се противопоставят на спирането му.

Затова вечерта в сряда в канцлеството започна среща между премиерите на германските провинции, които произвеждат въглища и канцлерката Ангела Меркел. Провинциите настояват за компенсации, които трябва да бъдат изплатени при изпълнение на предложението на федералното правителство за постепенното спиране на производството на въглища до 2038 г.

На срещата присъстват премиерите на Северен Рейн-Вестфалия в Западна Германия, Саксония-Анхалт и Бранденбург в източната част на страната. Те се надяват да уточнят подробностите как да се преструктурира енергийният пейзаж в страната при прехода му към по- зелена енергия, като в същото време се подкрепят регионите, които разчитат на въглищата за работните места.

Правителството е поставено под огромен натиск от провинциите в бивша Източна Германия, където брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението от години се задържа на равнище около 70 процента от БВП в Западна Германия. Това се случва на фона на опасенията, че промяната на политиката може да изостри икономическото неравенство в разделената в миналото страна.

Правителството смята да отдели над 40 милиарда евро за преструктуриране на енергийната промишленост, главно за засегнатите провинции.