„Всеки има право на мнение, но не и на свои собствени факти. Еврокомисията отхвърля всякакви опити да се изкривява и изопачава историята на Втората световна война и жертви като Полша да бъдат обявявани за извършители на престъпления. ЕК не приема такава нападка срещу Полша и нейните граждани.“

Това заяви пред Европарламента в Страсбург зам.-председателят на Комисията за ценностите и прозрачността Вера Йоурова. Тя участва в дебат за изопачаването на европейската история и памет за Втората световна война.

Той бе по повод нападките на руския президент Владимир Путин, че Полша е сред главните виновници за войната.

Инициатор на събитието бе германският евродепутат Манфлред Вебер, председател на най-голямата парламентарна група – тази на Европейската народна партия (ЕНП). Очаквано дебатът скара депутати от различни цветове. Намесени бяха не само Полша, Германия и Русия, но също така България, Югославия, Македония, Румъния, Финландия, Балтика, Испания, капитализмът, социализмът, неофашизмът, реваншизмът и т.н.

Отдаване на дължимото на съветските войници

Йоурова не пропусна да отдаде дължимото на СССР в периода, когато Хитлер и Сталин от съюзници са се превърнали във врагове.

„Факт е, че СССР изтласка нацистите от Централна и Източна Европа с огромни жертви от страна на съветския народ. Факт е, че СССР изигра решителна роля в освобождаването на Европа и на нацистките лагери. Но въпреки това мнозина в Централна и Източна Европа продължиха да страдат от комунистическите режими, установени против волята на местното население. Дълг е да опазим паметта на милионите убити и да проучим много внимателно  действията на тоталитарните режими. Изопачаването на историческите факти заплашва нашите демократични общества“, каза тя.

Еврокомисарката обаче допълни, че трябва да си припомним и съветската окупации на Бесарабия и Балтика. И завърши с думите, че пактът „Хитлер-Сталин“ е проправил пътя към войната. Тя имаше предвид договора, известен повече като „Молотов-Рибентроп“, наречен така на имената на двамата външни министри, които са го подписали през август 1939 г.

Пакт между двама дяволи – Хитлер и Сталин

Манфред Вебер бе категоричен, че главна вина за войната носи неговата родна страна. 

„Започването на тази война е най-ужасното престъпление. Започна я нацистка Германия и предизвика огромни престъпления срещу човечеството. Всеки германски политик трябва да поеме отговорността на нашата страна. Но всеки политик в Европа носи отговорност да не си играе с историята. Ние като ЕНП не можем да приемем опити за пренаписването ѝ“, започна Вебер.

Той добави, че няма спор, че нацистка Германия е нападнала СССР, който е понесъл огромни жертви. След което обяви:

„Но нека бъде ясно, че пактът „Хитлер-Сталин“ беше пакт между двама дяволи, двама ужасни диктатори. Той положи началото на трагедията в Полша, Финландия, Естония, Латвия, Литва и Румъния. Този пакт доведе до това, че милиони европейски граждани преживяха десетилетия на страдание и потисничество. Пактът бе престъпление срещу мира и демокрацията.“

Люксембургският депутат Шарл Гьоренс похвали някогашната ФРГ, т.е. Западна Германия, че е имала смелостта да се изправи пред своето минало, без да прикрива каквото и да било.

Когато една жертва бива превръщана в престъпник и когато виновниците обвиняват други, всички трябва да надигнат глас, смята германецът Райнхард Бютикофер. Според него прехвърлянето на историческа вина обикновено е първата стъпка в идентифицирането на жертва, към която да бъде насочена риторична агресия. Европа трябва да внимава с това.

Путин очерня Полша, подобно на Хитлер и Сталин

„И Хитлер, и Сталин очерняха опонентите си с лъжи, - заяви полската консерваторка Ана Фотига. - Хитлер обвини евреите, че са разпалили войната. Сталин излъга генерал Сикорски (полския премиер в изгнание по време на войната – б.р.), че избитите в Катин поляци са избягали в Манджурия.“

Днес Путин използва същите средства срещу Полша като двамата сатрапи, изтъкна Фотига. И дори възхвалява действията на Сталин.

„И според Хитлер Полша е започнала войната. Затова искам да попитам Путин дали иска да говори в един глас с някогашния канцлер“, каза полският християндемократ Радослав Сикорски.

Двама български депутати са зад Полша. Трети видя реваншизъм

Трима български евродепутати се изказаха по време на дебата. Консерваторът Ангел Джамбазки от ВМРО и Александър Йорданов (СДС, ЕНП) твърдо застанаха на страната на Полша. Докато социалистът Петър Витанов заяви, че в много страни в Европа се наблюдава реваншизъм, който оправдава нацистките престъпления.

„Моите симпатии са на страната на Полша. Тя бе окупирана от две враждебни сили и разделена“, заяви Джамбазки.

Той обаче е убеден, че когато се говори за Втората световна война, не трябва да се премълчават престъпленията на болшевишките режими:

„Нека ви напомня за българския кораб „Струма“ с над 700 евреи, потопен от съветска подводница. Да ви припомня македонската Коледа, когато режимът на Тито изби 25 000 българи и изсели други 150 000. Вечна слава на българските герои в Македония. Позор и срам за техните убийци!“, завърши изказването си „консерваторът“.

Александър Йорданов поиска да бъдат осъдени опитите на Путин да отрича вината на СССР за началото и за случилото се след края на войната.

„Българската трагедия започва през септември 1944 г., когато СССР ни обявява война. Руснаците и комунистите я наричат освобождение. Това е лъжа. СССР налага в България престъпен комунистически режим. Избити са десетки хиляди българи, елитът на нацията, провежда се незаконен Народен съд. Днешна Русия като приемник на СССР дължи извинение на само на Полша и Балтика, но и на България“, смята бившият председател на Народното събрание.

Той призова обединена Европа да не позволява на отделни държави да флиртуват с Кремъл. И изрази надежда на празненствата за 9 май в Москва да няма европейски лидери.

Веднага след Йорданов говори Петър Витанов. Той разкритикува Европарламента, че е приел през есента на 2019 г. резолюция, в която за виновник за войната е обявен пактът „Молотов-Рибентроп“, а комунизмът и нацизмът са приравнени. В документа обаче изобщо не се споменавали понятията „фашизъм“, „антифашизъм“ и „антифашистка съпротива“.

„Да, ние не трябва да отричаме пагубния ефект на пакта от 1930 г. Но не бива да игнорираме изцяло историческите факти като сключените съглашателски споразумение между нацистка Германия и Великобритания, Франция, Дания, Полша, Литва, Латвия, Естония, както и позорното Мюнхенско споразумение, предопределящо по-нататъшната агресия на Хитлер“, изрази мнението си социалистът.

Въпросът не бил за Русия или руската пропаганда. С пренаписването на историята нанасяме удар по собствената си достоверност. А директният трансфер на история към политика според него води до подмяна на историческата истина и реваншизъм, който бил виден в много европейски страни и оправдавал престъпленията на нацизма и насърчавал възраждането на неонацизма.

„Позволете ми да не благодаря на Червената армия“

Подобно на поляците, изказалите се евродепутати от Балтика, Румъния и Финландия също обявиха СССР за окупатор.

„Моята страна изстрада много и от едните, и от другите. Позволете ми да не благодаря на Червената армия. Тя нахлу в Румъния – не я освободи, а я окупира“, посочи румънският либерал Кристиан Гиня.

Той обяви солидарност с Полша пред този акт на агресия на Путин, който възхвалява комунизма.

Думите на Гиня бяха в отговор на благодарността към Червената армия, която крайно лявата германска депутатка Йозлем Демирел изказа в залата. Според нея СССР и съюзниците направили възможно европейското ни бъдеще. А тези, които приравнявали Сталин към Хитлер, не били научили нищо ново.

Финландецът Теуво Хакарайнен от крайно дясната група „Идентичност и демокрация“ (ИД) припомни, че страната му е била оставена да се сражава сама срещу СССР в Зимната война точно преди 80 години. 

„Финландия трябваше да попадне в съветската сфера на влияние според пакта. Схемата обаче не сработи, тъй като се страната се опълчи. Но Русия пренаписва историята и твърди, че малка Финландия е започнала войната“, продължи той.

Явно обаче скандинавецът има предвид не днешна Русия, а СССР. Засега руските власти не са отправяли такива обвинения.

СССР - окупатор, а не освободител на Рига

Латвийската консерваторка Даце Мелбарде обвини Русия, че отбелязва фалшиво освобождение на Рига на 13 октомври 1944 г. 

„Това е измислена дата, защото Червената армия отново окупира Латвия. 13 октомври е измислена дата на освобождаването на Рига от Червената армия. По-рано СССР бе окупирал Латвия. Сталин и Хитлер в началото бяха съюзници. СССР носи съвместна отговорност за жестокостите – факти, които не се харесват на Кремъл. Например партизанските движения в Балтика се окачествяват като подкрепа за възраждането на нацизма. Трябва да почитаме загиналите, но не и онези, които са причина за войната“, смята Мелбарде.

Литовският социалдемократ Юозас Олекас разказа, че е роден в лагер за депортирани от Балтика.

200 000 евреи в Литва са станали жертва на нацистите. Но преди нападението на Хитлер са били депортирани десетки хиляди литовци. Същото се е случило и след войната.

„Очевидно тук има хора, които не знаят за какво става дума. И трябва да ги научим“, убеден е Олекас.

Германецът Николаус Фест от крайната десница призна правото на поляците да недоволството. Но според него не трябва депутатите да реагират като кучето на Павлов на всяка провокация на Путин.

„Не сме против Русия, а против историческите лъжи на Путин, защото не искаме в Европа да се повтарят войни и диктатури“, каза чешката християндемократка Михаела Шойдрова.

А престъпленията на комунистите през войната? И на кого е "Бела чао"?

Комунистите също са извършвали престъпления по време на войната, изтъкна италианският крайно десен депутат Алесандро Панца.  Истината за съпротивата в Италия според него също се изопачава:

„Не само партизаните се бореха с фашистите. Имаше групи на комунисти, социалисти, католици, републиканци. Но има изопачаване.“

И от двете страни са извършени престъпления. Но за тези на фашистите се говори много, а за тези на комунистите не се казва нищо.

„Има случай с 14-годишен младеж, убит от комунистите. 200 жени са били убити по обвинение, че са били приятелки на фашистите. Сега от представители на този парламент се пее „Бела чао“. Но това не е химн на партизаните. Всички знаем фактипе, но никой не смее да ги каже, за да не го нарекат фашист“, заяви Панца.

Сънародникът му Рафаеле Станканели от групата на консерваторите пък отдаде почит към починалия тази седмица италиански журналист ветеран Джампаоло Панса. Той е човекът, първи разкрил публично убийствата, извършвани от партизани комунисти през 1945 г. на Апенините.

„Бъдещето е в социализма!“

Така за пореден път в залата се провикна гръцкият комунист и независим депутат Лефтерис Николау-Алаванос. Според него антикомунизмът е в ДНК-то на Европа. Но въпреки изопачаването на историята, дезинформационните кампании, смесването на фашизма със сталинизма, програмите за образоване на младите не се получило пренаписване. Прославата на престъпниците и забраната на компартиите няма да успеят, колкото и усилия да бъдат полагани. А борбата срещу Хитлер била водена от комунистите и Червената армия.

„Ако Хитлер бе спечелил, аз като ром нямаше да съм тук“, заключи словашкият представител Петер Полак.

И Испания бе обявена за тоталитарна страна

В Испания върви връщане към тоталитаризма. Това става по вина на националистите, които в стремежа си да защитят единството на страната погазват част от правата на гражданите. Те са наследили тези нагласи от режима на Франко.

Обвиненията отправи каталунският сепаратист Тони Комин. Той бе избран през май 2019 г., но чак сега успя да влезе в Европарламента, след решение на Съда на ЕС.

„Преходът към демокрация в Испания не бе много чист като в Германия и Италия след войната или в Португалия през 70-те г. на ХХ век. Онези страни са установени демокрации, които скъсаха с тоталитарните си режими“, каза той.