"Постоянно получавам аз такива сексуални изнудвания, по три-четири на ден и то на служебната поща chief@cybercrime.bg."

Това съобщи по Нова тв Явор Колев, шефът на отдел „Компютърни престъпления” в ГДБОП.

Така той онагледи една от поредните спам атаки по мейлите, свързана с изнудване за разкриване на сексуални компромати.

"От самото име на пощата е ясно, че е на началника на кибер полицията в България и въпреки това...Това означава, че се използват генератори, автоматизирано е и това са огромни бази данни от мейли", каза още Колев. 

От думите му стана ясно, че този тип хакерски атаки идват от африкански държави като Нигерия, Гана и т. н., с които България нямала достатъчно добро полицейско сътрудничество.

Според Колев тази спам кампания била от нов тип - съобщенията били написани на български.

"Това е нигерийска измама, използван е гугъл преводач, но вече доста подобрен", уточни той.

В сряда ГДБОП предупреди българските онлайн потребители за мащабна спам атака, при която се използва името на „Пътна полиция”. В зловредните имейли се твърди, че определени потребители имат фишове, съставени от КАТ. Целта е да се отвори прикачен файл, който вкарва троянски кон в съответното мобилно устройство. Чрез него хакерите могат да се сдобият с паролите за всички приложения, които използваме.

Колев посъветва директно да трием подобни имейли, както и такива, които съдържат заплахи за разкриване на компромати и искания за превеждане на пари. Ако все пак някой вече е отворил хакерското съобщение от името на КАТ, трябва веднага да преинсталира компютъра или телефона си и да започне да използва легална антивирусна програма.

„Трябва и да промени паролите на всички приложения, които използва. По принцип киберхигиената изисква редовно да ги сменяме и да въвеждаме т.нар. „къдрави” пароли, които съдържат цифри, различни знаци, малки и главни букви”, обясни още Колев.

Той добави, че обикновено спам писмата са от името на държавни институции - МВР, НАП...За дадените телефони обясни, че автентичен бил само този на Градска мобилност, другите - не. Такива спам писма идвали от името на съдия изпълнители, от известни адвокатски кантори и т. н.