Непродуктивно е фокусът на общественото внимание да се насочва към последните медийни изяви на директора на НЗОК. Това, което се случва, е конфликт между различни течения в ГЕРБ, който се изразява се в атака от страна на директора на касата към министъра на здравеопазването.

Това смята Петър Москов, бивш министър на здравеопазването.

Според Москов сегашният управител на касата казвал, че има проблеми с лекарствената политика, броя на болниците и заплащането на персонала. Дечев казвал още: проблемите са същите каквито бяха и когато дойдох. Разликата е, че е виновен министърът.

"Това е атака срещу министъра, при това с типичните за българската политика цели - не е важно какво си свършил, важното е убедително да разкажеш, че е виновен някой друг", продължи Москов от своя страна да атакува сегашния управител на касата.

Между Москов и Дечев има стар конфликт. През 2015 г. като здравен министър Москов уволни Дечев, който тогава беше директор на болница „Св. Иван Рилски“ като част от реформата за окрупняване на болници. След което последваха протести от персонала на болницата. През 2017 г. Дечев беше възстановен на поста си в "Св. Иван Рилски". Двамата водеха и ожесточена медийна война.

Сега бившия здравен министър съобщи, че екипът му е направил проверка и е установил, че освен споменатия от Дечев медикамент в позитивния лекарствен списък от над 6000 лекарства има само още две, при които има драстично разминаване в цените. Така че не ставало дума за някакви система за злоупотреби.

Според Москов трябвало да се подкрепи становището на министър Кирил Ананиев за връщане на обществените поръчки в частните болници, той самият винаги е бил за това.

"Разговорът обаче не трябва да се води по вид собственост, а за ефективност на една или друга структура", допълни бившият министър.

Той се върна и към времето, когато беше приета поправката в Закона за обществените поръчки, според която частните болници се изключват от задължението да провеждат процедури по ЗОП при купуването лекарства, които след това са изплащани от здравната каса.

"Това се случи през 2016 г., когато бях министър. Становището на министерството беше отрицателно категорично. Имаше различен лобистки натиск. Без да имам специлно отношение към г-н Ананиев, но той и тогава беше категоричен противник на ваденето на частните болници от ЗОП. И от МС законопроектът излезе без промяна на ЗОП. Това дава основание и на вас, журналистите, и на публиката да се запитате - какво се случва с 240 души в НС, повечето от които нямат имена. А повечето лобистки поправки минават през тях", разказа Москов.

Той застъпи тезата, че промяна, с която се връща изискаването и частните болници да провеждат процедури по ЗОП, няма да е достатъчна. По думите му най-важното е министерството на здравеопазването да наложи централизиран електронен търг за всички болници в България. 

"Това направих през 2016 г., но правителството падна и замря. Въпросът е политически. Очевидно е, че нито една от политическите сили в парламента няма отношение смислено, разумно, последователно към всяка една от публичните системи", каза още Москов.

Той отново влезе в задочен сблъсък с Дечев, като обясни, че всичко, което шефът на касата изтъква като постижения при своето управление, са въведения от Москов. При това Дечев тогава бил противник на тези промени.

"В твърденията на д-р Дечев се говори за това, че лекарствената политика на държавата била сгрешена. Върнете се три години назад, когато моят екип въведе задължителни отстъпки, които фирмите трябва да плащат на касата, за да може касата да купува повече медикаменти с по-голям ресурс. Тогава едни от основните противници на това бяха хората, които сега са в касата. При това сега се хвалят с парите, които събрали с този механизъм, които направихме тогава", смята Москов.

Според Москов Дечо Дечев тогава бил и един от най-гласовитите противници на въвеждането национална здравна карта, а сега се оплаквал, че има много болници.

"Липса на възпитание е да говориш по един и същи проблем с коренно различни тези", заключи Москов.

"Ако екипът на Ананиев не въведе централизираната платформа за търгове на лекарства, това ще бъде проблем", повтори той.