След близо 4 часа съвещаване, състав на апелативния спецсъд категорично се съгласи, че има данни Нено Димов да е единственият виновник за водната криза в Перник. И затова го остави в ареста. 

Както е известно, от края на миналата седмица доскорошният екоминистър е в ареста по обвинения за безстопанственост. В събота първата инстанция го остави в ареста, а днес тричленният състав се съгласи с мотивите ѝ - че Димов умишлено, бивайки редовно информиран за задаващата се водна криза, е позволил тя да се случи. Съдията докадчик - Красимира Райчева, прие пресметнатото от прокуратурата - щетите възлизат на 7,223 млн. куб. м вода или като стойност - 11 863 389 лв. 

Щетите са нанесени, защото Димов чрез неизпълнение на правомощията и задъженията си по Закона за водите, една наредба и други нормативни документи не е ограничил правата на промишлените ползватели - "Стомана индъстри" и ТЕЦ-Перник, и не е съборазил наличността в язовира.

Съдебният състав прие, че въпреки критичните данни за задаващата се водна катастрофа в Перник, подаването за двете фирми е продължило до ноември м.г., като първончално само е намалено от 130 хил. куб. м на 60 хил. дневно (за ТЕЦ-а), а на 19 ноември 2019-а е спряно окончателно.

Към 30 ноември м.г. обаче водоемът вече е бил с фрапиращо ниската 17,9 % степен на напълване.

Освен обосновано предположение, че Димов е извършил престъплението, съдийките се обединиха, че има опасност той да извърши и ново престъпление. Макар и да не конкретизираха какво е то. Бе заявено само, че от неговите действия са настъпили...

"... масови негативни обществени реакции, свързани с това, че целият пернишки регион е подложен на силно рестриктивен воден лежим, а жителите търпят тежка и без прогонзи за скорошно подобрение водна криза."

Продължавайки да утвърждава графиците за подаване на вода за промишлени нужди, Нено Димов, освен другото е нанесъл огромна загуба на държавата - това пледира прокуратурата при гледането на днешната мярка за неотклонение на бившия министър пред апелативния спецсъд.

Днес стана ясно, че според обвинението с неговия едноличен подпис (под графиците за водоползване) водата от яз. "Студена" е продавана на "Стомана индъстри" и ТЕЦ-Перник по 0,13 лв. за кубик, докато за гражданите по същото време тя е била по 2 лв. за кубик. Така прокурорите ще опитат да докажат деянието безстопанственост.

"Т.е. това количество, ако беше оставено, за да бъде ползвано от гражданите, всеки един кубик щеше да бъде плащан по 2 лв., в пъти повече щеше да получи държавата. В този смисъл е претърпяна вреда. Има и разпиляване на имущество, което се изразява именно в разпиляването на водния ресурс на яз. "Студена", смятат двамата прокурори.

Обвинителите подчертаха, че е засегнат интересът на над 97 000 души – жители на гр. Перник и на общината.

(Цената на водата се определя от КЕВР, а не от министър на околната среда и тя е различна за вода за питейни нужни и за промишлени нужди. За Перник актуалната цена без ДДС е 1,36 лв. на кубик за питейни нужди и 0,13 лв. - за промишлени. Водата се продава и фактурира от ВиК дружеството - б.р.)

Самият Димов бе доведен с белезници в залата, пазеха го 4-ма служители на Съдебна охрана.

Според прокурорите има и опасност от извършване на ново престъпление, въпреки че обвиняемият вече не е министър. През годините обаче той създал широк кръг от познанства и контакти, с които можел да влияе.

Прокурорите за пореден път изтъкнаха, че от ВиК - оператора на язовира, и от НИМХ на БАН са давали редовни справки за състоянито, както и за сушавата 2019 г. Димов обаче не намалил утвърждаваните количества вода за двете предприятия (чиито представители също са разпитани, б.р.) Справките сочели, че към ноември 2019 г. при тези темпове полезният обем на язовира би бил около 3 млн. кубични метра, каквато е действителността в момента.

Прокурор Росица Славчева

През септември и октомври м.г. водният ресурс на яз. "Студена" е бил под 30% и дори човек, който няма знания, може да прецени, че този обем по някакъв начин ще повлияе на питейно-битовото обслужване на населените места, заявиха днес прокурорите, които искаха Нено Димов да остане зад решетките.

Преди това защитата внесе документи - както за това, че той вече не е министър, така и за ресорно разпределение на отговорностите по водата към ресорния зам.-министър Красимир Живков и други експерти. Живков и другата заместничка Атанаска Николова са сред множеството разпитани по разследването, стана ясно днес.

Адвокат Ина Лулчева

Според адвокат Ина Лулчева министърът винаги се е съборазявал с мнението на експертите и е изпълнил правомерно функциите си. По повод предложенията да не се дава на "Стомана", тя каза:

"Искам да попитам - как щеше да реагира населенито на Перник, ако 1500 души в града останат без работа?"

"Съдът не би трябвало да толерира един опит за потушаване на обществено напрежение с посочване на един "виновен", пък после да видим какво ще се случва", смята Лулчева.

Такива твърдения за щета, защото водата била продадена на по-ниска цена, пък тя можела да се продаде на по-висока, не би следвало да има, защото по делото няма факти, че ВиК е претендирало да продава тази вода. А министърът на околната среда не утвърждавал цените - двете дружства си платили изискуемите цени.

Тя нарече "популизъм" да се намесват 95 000 пострадали граждани, защото от престъплението безстопанственост страда държавата - при това престъпление няма пострадали граждани.

Самият Димов бе лаконичен:

"Това, което мога да кажа, е, че аз съм се доверявал на експертите, които имат нужните познания - и съм утвърждавал графика, съответно с това, което са ми давали като информация. Т.е. графикът се изготвя от експертите."

Определението от днес е окончателно и не подлежи на обжалване.