В последните дни забелязвам, че някои хора са жертва на фейсбук приложението Opposum Souce. На приложената снимка се вижда един от вариантите на това приложение.

Както съм предупреждавал и по-рано, (вижте моите статии тук, тук или прочетете още в книгата ми “Уловени в Мрежата”, от Ректората на СУ или в ”Български книжици”), подобни приложения обикновено получават достъп до личните ви данни, а заедно с това и възможността да злоупотребяват с тях.

По-специално, това приложение получава достъп до профила на потребителя във фейсбук, а заедно с това и правото да събира следните параметри: име, имейл адрес, профилна снимка, фейсбук-ID (създадено за играта), пол, дата на раждане, списък с приятелите и техните профилни снимки, статуси, снимки, коментари, тагове и тагнати снимки, географско местоположение и часова зона. Това са описаните данни; дали има и други – не знам.

Но не по-малко важно е какво се случва с тази информация, след като е събрана.

Игри, предлагани от Opposum Souce.

Например, снимките, качени от потребителите, биват предадени за обработка на ФейсАпп (FaceApp), което е всъщност разработка на дружество с ограничена отговорност Wireless Lab, с адрес в… Санкт-Петербург, Русия! ФейсАпп анализира снимките и ги редактира според това, което са избрали потребителите (как би изглеждал човек, когато остарее и др.п.).

В допълнение, рекламните партньори на приложението могат да получават от фейсбук и от други канали за маркетинг информация за представяне на рекламните им кампании, например групи за интереси, както и възможността те и техните партньори да свържат общите данни към всякакви други данни, които се намират на сървърите им.

Ако ви звучи странно, няма нищо чудно. Впрочем, не само тези лични данни биват събирани; събират се и други, което се случва и когато човек не използва фейсбук, а праща имейл или се свързва по друг начин с фирмата. Между тях са IP адреси, операционната система на компютъра на потребителя, браузър, “бисквитките” и пикселите, инсталирани на този компютър и др.п.

На страницата на Opposum Souce за личните данни има обяснение какво се случва със събраната информация, като на няколко места има препратки, които обаче  сочат към… страницата за личните данни.

Затворен кръг, независимо от това, че в края на страницата има посочен австрийски юрист – д-р Андреас Мьоцлер – като техен представител за ЕС за въпроси, свързани с личните данни.

Предупреждението към всички е едно: не използвайте приложения, които събират личните ви данни, защото никога не знаете какво се случва с тях!

И, разбира се, не се подлъгвайте да повярвате на това как ще изглеждате като остареете, на коя холивудска звезда приличате, каква е вашата дума на 2020 година и т. н., и т. н. Въображението на използващите личните ви данни е по-богато, отколкото можем да си представим…