Вотът на недоверие, който от БСП внасят другата седмица заради околната среда, днес срещна подкрепа и от парламентарната група на ДПС, но по всичко личи - правителството отново ще оцелее. 

Заедно ГЕРБ и "Обединени патриоти" имат 116 народни представители, а БСП и ДПС - 104. От "Воля", чиято група се състои от 12 души, днес намекнаха, че отново ще подкрепят кабинета (дори и да не го направят чрез директно гласуване). Независимите депутати пък са осем - шестима от които от "Атака". Двама от тях по традиция подкрепят управляващото мнозинство. Засега не е ясно как ще гласуват представителите на Волен Сидеров, но гласовете им не са решаващи.

Според Конституцията вотът на недоверие може да мине, ако е подкрепен от половината от всички народни представители, т.е. 121. В случая това може да се случи хипотетично само ако БСП и ДПС бъдат подкрепени и от "Воля", и от "Атака". От партията на Веселин Марешки, които иначе се заявяват като опозиция, традиционно не подкрепят сваляне на управлението, а макар и от формацията на Сидеров да не казват какво ще правят - Емил Караниколов е министър на икономиката именно от нейната квота.

Днес от името на "Воля" коментира зам.-председателят на групата Кръстина Таскова, която даде да се разбере, че партията не е особено благонастроена към четвъртия вот на недоверие към кабинета "Борисов" 3, който трябва да бъде внесен идната седмица - на 20 януари.

Таскова изброи три въпроса, които от "Воля" щели да поставят утре при преговорите с БСП. Какво очаквала левицата с този вот - ако бъде успешен, имат право да съставят правителство още в рамките на този мандат - та дали щели да го направят с ВМРО (която от партията на Марешки припознават като враг), или с ДПС. Второ: имала ли БСП план за справяне с кризата в Перник, един от поводите за вота, или принципът бил "стани да седна". И трето: какъв бил истинският мотив - дали не бил укрепване на позициите на лидера Корнелия Нинова преди предстоящия пряк избор на нов председател на левицата.

"ДПС ще подкрепи този вот по много причини. Най-формалната е, че сме опозиционна партия. Най-съществената е, че е налице водна криза в Перник и в други райони на страната. Има криза и с отпадъците. Третата причина, която за нашата партия е много важна. Нашата управленска програма се базира на екологичните принципи. Мотото на нашата програма е "Чист въздух, чиста вода, чиста храна, чиста енергия".

С тези думи пък зам.-председателят на групата на ДПС Йордан Цонев обяви мотивите на Движението да подкрепи вота след проведения разговор с представители на БСП.