Националният статистически институт ще проведе тази пролет пробно преброяване на населението и жилищния фонд у нас.

Това предвижда новата Национална статистическа програма за тази година, приета днес от Министерски съвет.

През 2021 г. предстои 18-тото пълно преброяване, което ще се проведе в целия Европейски съюз.

Подобен тест не е нещо ново, макар че през 2010 г. бе проведено чак през есента. Целта е да се тества разработения инструментариум, организацията на преброяването, да се създаде предварителна представа за това кои ще ползват Интернет, и кои - не. Тогава пробното изследване бе проведено само във Велико Търново, Плевен и Стара Загора и продължи 2 седмици.

Освен този тест, Националната статистическа програма за 2020 г. включва още 306 изследвания - както регулярни, провеждани от НСИ и органите на статистиката, така и нови дейности, свързани с националните и европейските приоритети. Предвидени са по-кратки срокове за предоставяне на статистическата информация на потребителите.

Днес МС одобри и отчета за миналогодишната програма и дейност на НСИ. Основна част от работата им е била подготовката за преброяването, както и приемането на новия Закон за преброяване на население и жилищния фонд.

НСИ се хвали с повишаване на качеството на информацията и по-доброто й разпространение, както и намаляване на натовареността на респонтите чрез въвеждане на електронни въпросници и онлайн приложения в различни области.