Европарламентът твърдо застава зад Хуан Гуайдо, когото признава за временен президент на Венецуела, и зове за налагането на санкции срещу официални представители, уличени в нарушаване на човешките права.

Това се казва в резолюция, гласувана днес от евродепутатите в Страсбург. Тя бе приета с 471 гласа „за“, 101 „против“ и 103 „въздържал се“. (Как гласуваха българските депутати – виж по-долу.)

Текстът осъжда опита за преврат, при който хората на диктатора Николас Мадуро се опитаха да попречат на Гуайдо да бъде преизбран за председател на Националното събрание в началото на годината. Тогава режимът опита да постави на този пост проправителствения кандидат Луис Пара.

Същият Пара е бил в България през април 2019 г. и се е представил за опозиционер. Клуб Z обаче установи, че те са се опитали всъщност да освободят пари на фирма, близка до режима, блокирани в България.

Все пак Гуайдо успя да се закълне по-късно въпреки съпротивата на близките до Мадуро депутати.

В резолюцията евродепутатите потвърждават подкрепата си за Гуайдо и осъждат тежките според тях нарушения на законите от страна на режима, които са незавместими с избирателния процес. Те припомнят, че Националното събрание на Венецуела е единственият легитимно избран демократичен орган в страната. По тази причина трябва да бъдат зачитани правомощията му.

ЕС е готов да подкрепи един истински процес към мирно и демократично решение на политическата криза в южноамериканската държава.

Депутатите призовават върховния представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел да предприеме мерки, включително налагане на санкции срещу хора, отговорни за нарушения на човешките права, както и да разшири санкциите срещу членовете на семействата им.

ЕП настоява и за мисия за установяване на факти във Венецуела, за да бъде оценена ситуацията на място.

Само БСП се въздържа. А Станишев изобщо не гласува

Депутатите от БСП бяха единствените български представители, които не подкрепиха резолюцията за Венецуела, показа проверка на поименното гласуване.

Четирима от петимата ни социалисти се въздържаха, а социалист номер 1 на Европа изобщо не участва във вота.

11 български депутати гласуваха „за“. Това са двамата консерватори от ВМРО, тримата либерали от ДПС и шестима от Европейската народна партия (ЕНП).

Андрей Ковачев (ГЕРБ, ЕНП) не участва във вота.