„Уважаеми четирима колеги в залата!“, обяви възмутен българският евродепутат Ангел Джамбазки вчера следобед в ЕП в Страсбург.

Заедно с него присъстващите депутати бяха петима. Но в залата бяха и двамата ни сънародници от групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) – Джамбазки и Андрей Слабаков.

Това се случи на дебат за отправен до Еврокомисията въпрос относно триизмерно отпечатани нелегални предмети.

„Присъствието на толкова хора в залата в четвъртък, в работен ден, по такава важна тема е обида за данъкоплатците и разочарование за онези хора там, които идват да гледат работата на Европарламента. Тя трябва да се промени – или да няма заседания в четвъртък следобед, или дневните да се изплащат след края на заседанието, или да се изплащат за половин ден“, предложи Джамбазки, който говори от името на ЕКР.

Запитването за триизмерно отпечатаните нелегални предмети е внесено на 6 януари от холандската евродепутатка Люси Нетсинга от групата на либералите. Тя пита от името на Комисията по правни въпроси.

Причина е все по-честото използване на отпечатани с тази технология оръжия. Точно с такова оръжие е действал нападателят, убил двама души край синагогата в германския град Хале на 9 октомври 2019 г. Той дори е качил схемата му в туитър.

„Различни проучвания на Комисията разкриха съществуването на пропуски в законодателството на ЕС относно употребата на триизмерния печат“, припомня Нетсинга в запитването си.

Тя се интересува как Комисията смята да се справи с проблемите, свързани с употребата на триизмерно отпечатани нелегални предмети, и дали има намерение да предприеме някакви законодателни действия въз основа на настоящи и предишни проучвания и оценки.

Кой може да спре лош човек с оръжие? Добър човек с оръжие

Ангел Джамбазки взе отношение и към дебатираните оръжия. Той призна предимството на триизмерната технология, но изтъкна и рисковете от нея. И допълни, че принтирането на оръгие е ниша, която не е регулирана и трябва да бъде внимателно изследвана.

„Безотговорно е хора без морални устои да имат достъп до триизмерно принтиране на оръжие след няколко минути търсене в световната мрежа. Тези оръжия са непроследими, на практика са неоткриваеми и могат да бъдат достъпни за всеки престъпник, насилник или терорист“, каза Джамбазки.

Той допълни, че законите за притежаване на лично оръжие в различни страни от ЕС са „ненужно рестриктивни и пречат на съвестните граждани данъкоплатци, които искат да защитят себе си и семейството си“.

След това Джамбазки описа ситуацията в България:

„В моята страна има огромен проблем с битовата престъпност, извършвана от несоциализирани маргинални групи. За редица граждани в малките населени места, които нямат достъп до полицейска защита, притежаването на лично оръжие е единствен начин да защитят себе си и семейството си. Нека ви напомня, че единственият, който може да спре лош човек с оръжие, е добър човек с оръжие. Каквито и регламенти и регулации да бъдат приети относно триизмерно принтираното оръжие, те не трябва да засягат законно придобитото оръжие.“

Българският консерватор призова за сериозни стъпки към либерализирането на притежаването не само на личното, но и на спортното и колекционерското оръжие.

Слабаков: Трябва да сложа куфар с оръжия до леглото си

Андрей Слабаков

В дебата се намеси и вторият български консерватор – Андрей Слабаков. Той използва синя карта, за да зададе въпрос на своя съпартиец Джамбазки.

„Изобщо не мога да разбера как изобщо може да се прави разлика между нормално и принтирано оръжие. Дали г-н Джамбазки смята, че има някаква разлика между двете?“, попита той.

След което продължи:

„Режимите са изключително странни, защото няма разлика между носене и притежание на оръжие. Според моите разбирания в моя дом, който би трябвало да бъде неприкосновен и никой да няма право да влиза в него, мога да държа, ако искам, и тежка картечница. Мисля, че това е нормално. Може би аз просто харесвам тежки картечници. И не разбирам тези странни рестриктивни закони, в които на хората се забранява да защитават собствения си живот.“

Актьорът разкритикува българските закони:

„В България ако някой ме нападне с брадва, трябва да отговоря със същото оръжие. Т. е. вероятно аз трябва да сложа един куфар с оръжия до леглото си, ако влязат вкъщи.“

Джамбазки отговори на своя съпартиец и съратник, че за да не бъдат принуждавани хората да си принтират триизмерни оръжия, всеки неосъждан гражданин трябва да има възможности да защитава сам себе си, без обаче да нарушава законите.

Двамата български депутати си говориха на „вие“ по време на дебата.

Еврокомисията ще разгледа темата по всички гледни точки, които представихте, увери шестият присъстващ в залата. Това бе словенецът Янез Ленарчич – еврокомисарят, отговарящ за управлението при кризи. Той допълни, че едва ли в Германия ще променят законодателството заради използваното в Хале оръжие. Причината е, че там се наказва употребата на всяко незаконно произведено оръжие.