Стотици килограми опасни отпадъци са открити край Луковит, след като служители на общината са засекли чрез видеонаблюдение камион с великотърновска регистрация да изхвърля течности и боклуци с неясен произход. Стигнало се е и до намесата на прокуратура и полиция, съобщава Нова тв.

Към днешна дата с прокурорско постановление отпадъците – течности с неясен произход, излъчващи силна неприятна миризма, са задържани на депото за отпадъци край Луковит.

„Тези отпадъци са задържани от прокуратурата. Хванат е този камион по камерите. Установено е, че той е докарал тези отпадъци. Те се намират на площадката до момента, в който трябва да ги третираме, за да ги унищожим”, каза пред телевизията кметът на Луковит Иван Грънчаров.

Той обясни, че са открили отпадъците по сигнал на кмета на близкото с. Торос. "Той ги е намерил в местност край селото. Бяха складирани, установи се, че са опасни и токсични. След този сигнал се намеси прокуратурата, полицията. Води се наказателно производство”, каза още общинският кмет.

„Регионалната инспекция няма лаборатория, с която да изследва опасни отпадъци. А тези със сигурност са такива. Бидоните са пълни с твърда маса, която вероятно се е втърдила при излагане на въздух. Най-вероятно е някакъв вид смола, която е токсична и опасна. Мирише много лошо. При продължително излагане може да доведе до главоболие и гадене”, казва пък екологът Ивайло Иванов.

„След приключване на досъдебното производство органите на реда ще ни наредят тези отпадъци да бъдат обезвредени и предадена на лицензирана фирма. Това ще струва на общината множество средства”, добави той.

На кадри от общинското видеонаблюдение се вижда ясно и номерът на камиона. Установена е връзка с фирма от Ботевград, която се занимава с управление на опасни отпадъци, допълва медията.

Полицията вече работи по случая. По-късно днес се очаква информация и от прокуратурата.

В момента по нареждане на Иван Гешев МВР и ДАНС проверяват всички големи количества отпадъци на територията на 28-те области на страната. По думите на главния секретар на МВР Ивайло Иванов се прави и "карта" на боклуците, които са в България.