Властта се търкаля на дъното на язовира. Блуждае в мъглата от серен диоксид и фини прахови частици.

Една от големите гордости на Бойко Борисов бе, че на тях (БСП) им ги спират, докато на него му ги пускат. За европарите става дума. Дори и това вече не е така. Защото към момента ситуацията е следната - на тях им ги спират, а той сам ги отказва. И всичко това в контекста на магистралите, другата голяма гордост на премиера.

Третият кабинет на Борисов има много повече основания да подаде оставка от първите два. Ситуацията в някои отношения доста прилича на времената на Жан Виденов. Тогава нямаше хляб, сега няма въздух и вода. Всички в ГЕРБ обаче не спират да повтарят, че предсрочни избори няма да има. Още по-странното, че почти не останаха политически анализатори, които да са на обратното мнение.

Най-голямата партия няма как да избегне отговорността за трагичната ситуация. Оправданията с минали управления вършат все по-малко работа. ГЕРБ управлява толкова дълго, че вече дори изглежда странно, че е имало случаи, в които и други партии са били на власт.

Ситуацията е резултат от нехайното, а вероятно и престъпно отношение към най-важните ангажименти на държавата и към парите на данъкоплатците. Няма нужда да си голям експерт, за да прозреш, че в много сфери има отлагани с години проблеми. И то не само заради липса на пари, а очевидно и заради задоволяване на определени икономически интереси.

Доброто управление на публичния ресурс би трябвало да е приоритет на всяка дясна партия. ГЕРБ обаче е дясна само в прегръдките на лидерите на ЕНП и когато дойдат избори, за да се консолидира електората. През останалото време отношението на тази партия към парите на данъкоплатците, към раздутата държавна администрация и т.н. се различава много малко от това на БСП. Върхът е отказът от европейските пари за магистрала "Струма". Очевидно е, че там има някаква далавера, която ЕК не иска да допусне. За ГЕРБ обаче въртенето на далавери и обслужването на обръчи от фирми явно не е проблем, когато се прави с пари от националния бюджет.

Отдавна известен факт е, че ЕК има повече авторитет у нас от което и да е правителство. Да се рита срещу ЕК е контрапродуктивно политическо поведение. Чудно защо специалистът по народната душа Борисов тръгва в обратната посока.

Мръсният въздух пък превръща неспирните приказки на премиера за икономически възход в пир по време на чума. Пи ар по време на чума, по-точно. Известно е, че основният фактор за мръсния въздух е отоплението чрез твърдо гориво и най-различни боклуци. Хората правят това не защото искат, а защото само това могат да си позволят. И на този фон ежедневно да обясняваш как икономиката расте, как доходите се вдигат, как безработицата пада, е най-обикновен цинизъм. Накрая идва мъглата и ни застига всички - и бедни, и богати, и управляващи, и опозиция, и поддържащите политическата стабилност, и онези, които я подриват... Всички!

Истината е, че предсрочните избори трябва да бъдат възможно най-скоро. И то не заради ГЕРБ - тя отново ще бъде първа политическа сила, но в парламента конфигурацията ще е доста по-различна. Твърде вероятно е в него да влязат в партии, които ежедневно да припомнят на ГЕРБ, че е обещал да работи за европейско развитие. И това вероятно ще допринесе за обществения напредък, защото ще извади ГЕРБ от самодоволството, в което изпаднаха в третия си мандат. Към момента такива партии в парламента няма. Дори вотовете на недоверие, които БСП внася не минават, въпреки че на теория управляващите нямат парламентарно мнозинство.

Да стоиш във властта с единствената цел да изкараш поне един мандат е политическа грешка. Ако Борисов не вярва, нека си припомни какво се случи с БСП, която правеше същото по време на тройната коалиция.