Кристофър Толкин, син на британския писател и автор на "Властелинът на пръстените" Джон Р. Р. Толкин (1892-1973), се спомина във Франция на 95-годишна възраст, предадоха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

Кристофър Джон Толкин е третият и най-млад син на световноизвестния британски писател, лингвист, поет, филолог и професор в Оксфордския университет Джон Р. Р. Толкин.

Вървейки по стъпките на баща си, Кристофър съумява да стане признат писател. Но той се прославя предимно с доработката на произведенията на баща си. След смъртта на Толкин-старши синът му Кристофър публикува много негови незавършени произведени, допълвайки ги с бележките и с неиздадените му ръкописи. В частност Кристофър успява да завърши и да публикува през 1977 година книгата "Силмарилион" - сборник от митове и легенди за Средната земя.

Досущ като баща си, Кристофър отдава много години от своята кариера на Оксфордския университет. През 2016 година той е удостоен с медала "Бодли" на Бодлиевата библиотека към университета за своя принос към литературата.

Кристофър Толкин рисува знаменитите карти във "Властелинът на пръстените", които украсяват всичките книги на автора от 50-те години на миналия век. Литературоведите изтъкват, че без неговото участие любителите на творчеството на Толкин биха се лишили от възможността да прочетат най-малко четири произведения на култовия автор.

Историята за Властелина на пръстените достигна върха на своята популярност след излизането на екран на филмите, заснети по мотиви на класическата трилогия. Но Кристофър Толкин остава недоволен от екранизацията на новозеландския режисьор Питър Джаксън. През 2012 година в интервю за френския вестник "Монд" той разкритикува филмите, които според него не са могли да съхранят същността и красотата на книгите на баща му. По думите на Кристофър авторите на екранизациите са "опустошили книгата, като са направили от нея екшън за подрастващи на възраст от 15 до 25 години".