Унгария представи алтернативен "християнски план" за борба с глобалното затопляне, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Страната произвежда 90 на сто от енергията си чрез въглеродно неутрални източници - атомни и соларни централи.

Правителството планира да предприеме действия срещу замърсяването на водоизточниците, да санкционира незаконните сметища и до две години да снабди всички големи градове с електрически автобуси.

"Да опазим природата за нашите деца и внуци - така може би ще защитим нещо, сътворено от Господ", обясни пред АФП Петер Кадеряк, държавен секретар по въпросите на околната среда.

Орбан често се позовава на християнските ценности, за да оправдае своите действия. Това е една от причините за отказа му да приема имигранти от мюсюлмански страни.

"Защитата на Божието творение и природата съгласно един библейски принцип е подчертано християндемократическа политика", заяви премиерът Виктор Орбан на пресконференция миналата седмица.

Представянето на този екологичен план маркира еволюция в идеологията на ултраконсервативната партия на Орбан "ФИДЕС", чиито депутати често изразяват скептицизъм спрямо научните тези за климатичните промени.

Приближените до правителството медии често поставят под съмнение връзката между човешката дейност и екстремните метеорологични явления.

"Орбан не желае климатичните промени да бъдат тема само за левицата - нито в Унгария, нито в Европа. Затова се опитва да изгради консервативна "зелена" политика на десницата, която да стане противовес", обяснява Агостон Мраж - анализатор от института "Незьопонт". 

Унгария дълго време се противопоставяше на целите на Европейската комисия да се постигне въглеродно неутрална икономика до 2050 г. Тя се присъедини към мнозинството страни членки на ЕС през декември, след като получи от Брюксел отстъпка за производството на ядрена енергия, отбелязва АФП.