Китай удари дъното по демографски и икономически показатели през 2019 г., съобщиха Би Би Си и Ройтерс.

Раждаемостта е 10,48 на 1 000 - най-ниската от формирането на Китайската народна република преди повече от 70 години. Дори след смекчаването на политика за едно дете. 

С 580 000 е намаляла бройката на новородените пред 2019 и е достигнала 14,65 милиона. Демографският спад се е превърнал в тенденция през последните години.

Смъртността остава ниска и благодарение на това страната отбелязва положителен прираст - през миналата година населението на Китай надхвърли 1,4 милиарда души.

Въпреки това заплахата от "демографска бомба със закъснител" става все по-актуална - нараства групата на пенсионираните китайци, които след време може да се превърнат в непреодолима тежест на намаляващите хора в работоспособна възраст.

Китай преживява криза и в друга сфера - икономическата. През 2019 г. държавата отбеляза най-ниския си ръст за последните 30 години - 6,1 процента, като това е спад с 0,5 процента от 2018 г., по данни на Националното статистическо бюро на Китай.

Това до голяма степен се дължи на нестихващата търговска война със САЩ.

Според източници на Ройтерс Пекин планира да постави по-ниска цел за растеж (около 6 процента) за 2020 г. и ще разчита увеличението на инвестиции в инфраструктурата да предотврати рязък спад.

"Очакваме ръстът на Китай да падне под 6 на сто през идващата година", сподели Масаки Кано - главен икономист в "Сони Файнаншъл Холдингс" в Токио. "Китайската икономика вероятно няма да падне рязко, това се дължи на политиките на правителството, но същевременно тенденцията за продължително забавяне ще остане непроменена", допълни той.