Преди около 200 години великият руски поет и драматург Александър Сергеевич Пушкин, провокиран от поразилата го холера, вдъхва живот на един фрагмент от още по-стара британска поема, посветена на Голямата лондонска чума, отнела живота на 20% от населението на града в средата на XVII век. По-слабо познатото произведение на Джон Уилсън "Чумавият град" и по-точно една сцена от него, придобива свой нов самостоятелен живот, преведен от Пушкин под заглавието "Пир по време на чума". 

В онези дни на 1832 г., когато Пушкин описва как насред епидемия от чума няколко души поставят трапеза на улицата и започват да пируват и пеят песни за изненада и ужас на околните, класикът на руската литература едва ли има представа до каква степен в следващите векове неговото произведение ще се превърне в  нарицателно за ситуации, при които празничните събития изглеждат неуместно.

Едно такова събитие предстои в Австралия през втората половина на януари - откритото първенство на страната по тенис. Турнирът е част от "елитната четворка" в този спорт - четирите най-големи и престижни турнира през годината, обединени под названието "Голям шлем" - които се провеждат всеки сезон в Австралия, Франция, Великобритания и САЩ. Всички най-добри тенисисти при мъжете, жените, двойките, младежите, девойките, хората с увреждания и т.н. се събират в Мелбърн, за да вземат участие в надпреварата, която датира отпреди 115 години. 

Героите в произведението на Пушкин отвръщат на упреците с аргумента, че къщите им са твърде мрачни и се нуждаят от радост. Да донесат малко радост, но най-вече финансови постъпления, ще се опитат организаторите на Откритото първенство на Австралия по тенис, което тази година ще се проведе при безпрецедентни условия. И ако през 1665 г. бубонната чума отнема живота на над 100 000 души в Лондон, днес пожарите не могат да се сравняват краткосрочно с този ефект върху човешкия живот. Но сравнението придобива далеч повече удачност, ако се приложи към щетите за животинския свят и дивата природа, които в по-дългосрочна перспектива несъмнено ще засегнат и милиони хора. 

На фона на ужасяващите гледки - дали от сателит върху общата територия, обхваната от пламъци или от фотографиите на подпалени коали и кенгура - в един малък комплекс в Мелбърн трапеза ще извади елитът на световния тенис, за да се разпределят 71 милиона австралийски долара награден фонд и още вероятно стотици милиони от рекламни договори, телевизионни права, туризъм и т.н.
Провеждането на турнира по график не беше напълно сигурно през цялото време.

В началото на годината, по време на друг турнир в Австралия, в качеството си на президент на Съвета на играчите, световният №2 в ранглистата при мъжете Новак Джокович намекна, че условията в Австралия предпоставят организаторите да допуснат вариант за отлагане на надпреварата.

"Трябва да се обмисли поради екстремните климатични условия. Вероятно ще бъде сред последните опции. Но ако става дума за условия, които застрашават здравето на играчите, трябва да помислиш върху такъв вариант", коментира Джокович, цитиран от "Гардиън".

Подобна мярка е много сложна в света на тениса, където всяка седмица се провеждат различни турнири из целия свят. Те следват стриктен график, който се определя месеци по-рано и изместването на една надпревара застрашава тези в други държави, които нямат никаква вина, но същевременно са вложили много средства и ресурси за организация. Например, до миналата година турнирът за мъже в София се провеждаше в седмицата след края на Australian Open (тази година настъпи промяна и той за първи път ще бъде през септември) и евентуално отлагане на мачовете в Мелбърн дори със седмица би означавало сигурен провал на цялото събитие у нас, тъй като всички играчи са в Австралия.

Това вероятно би довело до ново отлагане, засягащо от своя страна следващите турнири, а на места - други спортни (и не само) мероприятия, телевизионни програми и графици и така нататък като домино с неясен край и много финансови загуби. 

Но макар и да би предизвикало голям хаос и пренареждане на целия календар, в подобна ситуация отлагането все пак изглеждаше логично за мнозина. Аргументът на Джокович касаеше преди всичко здравето на играчите, а не толкова моралния въпрос дали е редно, докато Австралия буквално гори, в Мелбърн да се провежда подобен "пир". Друг от елитните тенисисти, като например южноафриканецът Кевин Андерсън, в седмиците преди началото на турнира отбеляза, че качеството на въздуха е важно, но е на второ място след тъгата му от ситуацията, на която е свидетел в Австралия.

"Да се надяваме, че няма да се наложи, но ако ситуацията не се промени, трябва да си поговорим за този проблем и дали е опасно да играем", добави Андерсън. 

С наближаването на турнира гневът на част от играчите стана още по-голям. Звездата на руския женски тенис Мария Шарапова не доигра двубоя от демонстративен турнир край Мелбърн заради качеството на въздуха. Словенката Далила Якупович водеше в резултата в квалификационния турнир за класиране за основната схема на Australian Open, но тежки проблеми с дишането ѝ доведоха до това да се срине на корта и да се откаже от мача си.

„Ядосана съм и също така тъжна, защото бях близо до победата - трябваше само да довърша мача. Нямам астма и никога не съм имала проблеми с дишането. Беше ужасно, никога преди не съм изпитвала нещо подобно. Изплаших се много и помислих, че ще припадна. Паднах на земята, защото не можех да стоя на краката си“, коментира тя.

И добави, че организаторите са сгрешили като са допуснали мачът изобщо да започне. „Мисля, че не беше честно, това вреди на здравето ни“, настоя словенката.

„Защо трябва да чакаме нещо лошо да се случи, за да вземем мерки“, написа в туитър и звездата на украинския тенис Елина Свитолина при гледката на кадри от отказването на Якупович.

Няколко кратки отлагания на отделни двубои не изглеждаха достатъчно сериозна мярка, а гневът на играчите се засилваше. 

Тъй като официалният старт на турнира е на 20 януари, в момента мачове играят само по-ниско класираните и съответно по-слабо популярни играчи, които взимат участие в квалификациите, за да намерят място сред 128-те в основната схема при мъжете и жените. Стигна се до там, че част от тях "скочиха" на звездите на световния тенис като Рафаел Надал и Роджър Федерер. Канадецът Брейдън Шнур ги нарече  "егоисти", защото според него именно те са хората, които трябва да надигнат глас от името на всички, за да бъдат чути играчите.

„Промяната трябва да дойде от топ играчите – Роджър и Рафа са малко егоистични в мисленето единствено за себе си и собствената им кариера. Те са в края на кариерите си и всичко, което ги интересува е тяхното наследство, а не какво е добро за спорта и какво не. Тези хора трябва да се активизират. Организаторите просто ни хвърлиха на корта, защото сме квалификанти", коментира Шнур и добави, че е чувствал „супер сухота“ в гърлото си по време на своя мач и че условията за игра „на 100% не са нормални“.

Френският ветеран Никола Маю подходи с доза хумор и публикува своя снимка с маска, под която написа:

„Готов съм за първия двубой“.

Канадецът Вашек Поспишил беше по-сериозен и написа в туитър:

„Време е играчите да се обединим. Положението става абсурдно“.

А белгиецът Стив Дарси, който наскоро беше победен от нашия Димитър Кузманов, иронизира грижата на организаторите единствено за спазването на програмата, вместо за здравето на играчите, визирайки случая с Якупович. Част от играчите коментираха, че са играли при много мръсен въздух в Китай, но никога не са изпитвали нещо подобно като тази година в Австралия.

Но макар критиките към част от топ играчите заради тяхната пасивност по темата да имат резон, подобно тежко решение за отлагане на турнира в крайна сметка изискваше изключителна смелост най-вече от организаторите на турнира. Президентът на австралийската федерация по тенис Крейг Тили обаче прецени, че няма достатъчно основания да прояви такава смелост, като вместо това направи изявления, наситени с реплики като тази, че "проблемът с качеството на въздуха е сложен и комплексен".

"Разбираме гнева на играчите. Поканихме ги на разговор по всяко време. Нашите медицински екипи бяха удовлетворени от условията, при които играчите се състезават на база всички изследвания и научни данни, с които разполагат, но оценката на играчите също е важна", коментира той.

И добави, че ако достатъчно играчи се явят пред организаторите с медицинско състояние, което може да е причинено от лошия въздух, мачовете ще бъдат спрени. 

Тили каза още, че е разговарял с най-пострадала Далила Якупович, но баналното му изказването в стил "стараем се да ѝ предоставим всички необходими медицински грижи" едва ли я удовлетворява, след като мачът е приключил, а с това и участието ѝ. Не бива да се пропуска фактът, че освен изключително замърсения въздух, в Австралия в момента и температурите са много високи, което допълнително усложнява ситуацията.

Директорът на австралийския тенис опитва да успокоява играчите и с факта, че комплексът разполага с три закрити корта, където ще могат да се играят мачове без влиянието на въздуха да е толкова голямо, тъй като са инсталирани и уреди да пречистване. Но тази мярка отново вероятно ще донесе спокойствие предимно на топ играчите, тъй като няма как всички стотици тенисисти при мъжете и жените да получат място на закритите кортове, ако Тили и ръководството на австралийския тенис държат да изпълнат заканата си турнирът да се проведе изцяло по график в рамките на 2 седмици.

Неговото поведение изглежда като малък епизод от подхода, който са избрали към ужасяваща ситуация в Австралия местните власти. Този подход беше обобщен на страниците на "Ню Йорк Таймс" от журналиста Ричард Фланегън с материал , озаглавен "Австралия извършва климатично самоубийство".

"Днес Австралия е кота нула на климатичната катастрофа. Величественият Голям бариерен риф умира, тропическите ѝ гори от световно значение изгарят, огромните гори от морски водорасли вече са почти изчезнали, многобройни градове са без вода или скоро ще бъдат, а в момента този голям континент гори в мащаби, невиждани досега (...) И все пак, невероятно, австралийските лидери отговарят на тази безпрецедентна национална криза не като защитават страната си, а като защитават индустрията с изкопаеми горива – голям спонсор и на двете основни партии.

Сякаш нарочно искат да обрекат страната си. Ситуацията зловещо напомня на Съветския съюз през 80-те, когато апаратчиците са все още всевластни, но губят фундаменталната, морална легитимност да управляват. В днешна Австралия политическата върхушка, все по-склеротична и затънала в налудните си фантазии, е изправена пред една чудовищна реалност, на която няма нито способността, нито волята да се противопостави", пише изданието. 

На този фон поведението на самите играчи изглежда далеч по-адекватно. Отвъд притесненията за собственото им здраве, част от тях призоваха за повече активност поне по отношение събирането на дарения за борбата с пожарите и различните природозащитни фондове в страната. "Лошото момче" на австралийския тенис, Ник Кириос, стартира кампания, при която за всяка директна точка от начален удар, която реализира в Австралия, обеща да дарява по 200 долара. Примерът му последваха и други играчи, а след това и самата асоцията на тенисистите, която обеща по 100 долара на всеки ас от всеки играч по време на ATP Cup да бъдат дарявани за справяне с пожарите.

Общият натиск към повече инициативи за събиране на средства доведе до множество лични дарения от отделни играчи. След финала на ATP Cup между Сърбия и Испания лидерът на сърбите Новак Джокович обяви дарение от половин милион долара от името на играчите, а в навечерието на официалния старт на турнира в Мелбърн се състоя и демонстративен мач Rally for Relief с участието на редица звезди, който събра над 3,5 милиона щатски долара, които ще бъдат добавени към вече събраните общо 1,9 милиона щатски долара преди това. 

Но "пирът" в Мелбърн е само дребно парче от голямата горяща картина. Светът на тениса вероятно ще добави още средства към необходимите за овладяване на ситуацията, а по график или не съвсем, Откритото първенство на Австралия по тенис ще приключи. Лятото на континента обаче тепърва започва, а подобни казуси ни очакват и не само там. Чудесните лични инициативи като тази на Мария Шарапова да продаде на търг свои чифтове маратонки, за да дари парите, няма как да решат генералните проблеми и да заменят ролята, която трябва да имат правителствата.

Независимо дали харесвате Грета Тунберг, тя е права в едно - на този етап те не изглеждат достатъчно решени да отговорят качествено и навреме на предизвикателствата. Колкото до самите играчи, настъпило е времето те да погледнат към своите спонсори, да бъдат много по-отговорни към това чии пари прибират и дали компаниите, които им ги превеждат, не нанасят същевременно многократно по-големи вреди на околната среда и климата, отколкото ще дарят покрай някой демонстративен мач край бушуващи пожари или наводнени къщи.

----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".