Специализираната прокуратура може да започне проверка за незаконно финансиране на телевизия „Евроком“ след като бившият евродепутат Николай Бареков е подал сигнал срещу медията, в която до скоро имаше предаване. За проверката съобщи гражданското сдружение "Боец". А в своята страница във фейсбук Бареков публикува обширен опус за своите действия. 

Бившият евродепутат, за когото прокуратурата обяви, че близо 30 млн. лв. от КТБ са отишли в негови сметки и партията му, днес определя себе си като като „безработен журналист, баща на многодетно семейство“. Както и: „нямам никакво притеснение да разобличавам всички псевдопатриоти, псевдоборци за морал и псведоинтелектуални бойци за свобода на словото, всъщност обилно платени глашатаи на мафията, ограбила България“.

Според източници на Клуб Z в "Евроком" към момента няма никаква проверка. От прокуратурата също не са излезли с информация за такава. 

Николай Бареков, който нарича себе си продуцент на предаването „Бареков и Байрактаров без цензура“, пише, че със сигнала не цели “запушване на усти и медии”. 

„Прекратяването едностранно на договора ни от Евроком (с един СМС!) остави журналисти и технически лица буквално на улицата месец преди коледните и новогодишните празници“, жалва се той. 

И продължава:

„Сигналът за евентуалното пране на пари и неплащане на данъци е подаден от мен до прокуратурата няколко дни след като без мотиви и без юридически обосновани стъпки “Евроком” едностранно прекрати излъчването на нашето предаване “Бареков и Байрактаров без цензура” преди два месеца. Сигналът е изключително обемен, мотивирано написан и с огромен доказателствен материал за престъпните схеми. Разбирам напълно защо толкова много паникьосва и страхува засегнатите. Нямам обяснение, обаче, как този сигнал попада в ръцете на тези, срещу които е подаден. Тук трябва да се намеси държавното обвинение, защото става въпрос за последващо престъпление.“

Според "Боец" обаче „подобни сигнали“ никога не са плод на нечия самоинициатива.

„Винаги става дума за сценарий с конкретна цел. В случая целта е телевизия "Евроком" да бъде унищожена и работещите в нея журналисти да бъдат свалени от ефир", твърдят оттам.