Агресивните стъпки на редица западни държави, на първо място на САЩ, са главен дестабилизиращ фактор на международната сцена. Това заяви днес и.д. външен министър на Русия Сергей Лавров на пресконференция, обобщаваща резултатите, постигнати от руската дипломация през 2019 г., предаде ТАСС, цитирана от БТА.

По думите на министъра светът продължава да се намира в хаотично състояние.

"Главен дестабилизиращ фактор продължава да е агресивната линия на редица западни държави, най-вече нашите американски колеги, на разрушаване на международноправната архитектура за сигурност и замяната на международното право с изобретен от тях световен ред, основан на правила", заяви Лавров.

В този контекст, според руския външен министър, е излизането на Вашингтон от Договора за ракетите със среден и малък обсег, създаването на неяснота за перспективите за продължаване на Договора за стратегическите настъпателни оръжия, изкуственото разпалване на напрежението в региона на Персийския залив, опитите за преразглеждане на общоприетите основи на близкоизточното уреждане, засилването на военната активност на НАТО в близост до руските граници.

Лавров нарече "опасен обрат" намерението на "европейската тройка" да задейства механизма за уреждане на споровете по ядрената сделка с Иран.

"Ситуацията е тревожна. Сега тя получава още по-опасен обрат: трите страни участници в Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) от Европа - Великобритания, Франция и Германия - изпратиха писмо на върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, в което се казва, че искат да задействат процедурата за уреждане на спорове, предвидена в самия СВПД", заяви Лавров.

Руският външен министър обвини Съединените щати, че са убили умишлено иранския генерал Касем Солеймани, за да дестабизират Близкия изток.

"Призоваваме всички страни да действат сдържано, да проявят здрав разум и да отдадат приоритет на дипломатическите средства", каза той.

Руският първи дипломат заяви, че трагедията с украинския самолет показва, че е време Иран и САЩ да предприемат деескалация на напрежението.

"Това е твърде сериозен сигнал, че трябва да започне деескалация, вместо да се продължава с непрекъснатите заплахи", каза Лавров.

Министърът отхвърли спекулациите във връзка с поправките в руската конституция за приоритета й над международното право.

Всяко международно споразумение, което приема Русия, към което тя се присъединява, се подписва и внася за ратификация в руския парламент, заяви Лавров.

"Ратификацията се оформя във вид на федерален закон. Нашите международни задължения, на първо място, стават част от нашата правна система, въплътени във федерален закон, и на второ място, федералният закон не може да бъде приет, ако противоречи на конституцията. Така че не виждам никакви поводи и предлози за спекулации, и търсене на скрит смисъл", отбеляза той.